Vaca din rasa Fleckvieh este rasa numărul doi în lume la producția de lapte, după rasa Holștein, și una dintre cele mai vechi rase din Europa. Originară din ținuturile înalte ale Germaniei, Elvetiei și Austriei, rasa Fleckvieh a devenit populară și în alte părți ale lumii, datorită gradului său înalt de adaptabilitate la condiții severe. Vaca din rasa Fleckvieh este rezistentă și ușor de întreținut.
Rasa Bălţata austriacă (Fleckvieh)
Are o pondere de 76 % în structura de rasă cu 1,9 milioane capete şi 12 asociaţii cu peste 18 mii de ferme în lume. Este rasă mixtă de carne-lapte. S-a format prin încrucişarea taurinelor locale cu rasa Simmental, ulterior s-au practicat încrucişări de infuzie cu rasa Hereford şi este asemănătoare la exterior cu tulpina din care a rezultat. Culoarea robei, bălţată alb cu roşu închis.
Citește și: RASA DE VACI BĂLȚATA ROMÂNEASCĂ – CARACTERISTICI, PRODUCTIVITATE
Are o dezvoltare corporală mai mică, talia la vaci 135 cm, iar greutatea corporală de 650 kg. Manifestă aptitudini bune pentru lapte, realizând 6700 kg cu 4,19% grăsime şi 3,49% proteină.
În producţia de carne realizează performanţe ridicate are longevitate şi productivitate bune. La vârsta de un an tineretul mascul realizează un spor mediu zilnic de 1100 g iar randament la sacrificare de 56%.
Taurul Morelo a lăsat descendenţi de o mare valoare genetică. Se acordă o atenţie deosebită fertilităţii, uşurinţei la fătare, caracterelor de exterior şi a ugerului. Ponderea caracterelor în selecţie este de: 35% lapte, 20% carne, 45% caractere exterioare.
Rasa Bălţata germană (Fleckvieh)
S-a format în S-V Germaniei prin încrucişarea populaţiilor locale cu rasa Simmental. În România poate fi văzută la Ferma Şerbeşti, jud. Bacău. A luat fiinţă în 1897, ponderea rasei este de 33% din efectivul total. Are o dezvoltare corporală mare, talia 135 cm, greutatea corporală 650 kg la vaci, conformaţia corporală corectă şi o bună adaptare la condiţiile de mediu. Aptitudini bune de reproducţie: VP – 29 luni, natalitatea 90%, CI – 328 zile, fătări gemelare – 3%.
Această rasă îmbină armonios producţia de carne (randament 56-57%) – 1200 g/zi cu cea de lapte (6540 kg cu 4-4,2% grăsime). S-a răspândit în alte ţări precum Franţa, Italia, Cehia, Bulgaria, România etc.
Bibliografie: Tehnologia creșterii bovinelor. Vasile Maciuc