RAȚA MANDARIN, UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE PĂSĂRI DE APĂ. Cum o îngrijim?

21 dec 2023
Rața mandarin este una dintre cele mai deosebite păsări de apa, fiind foarte apreciată și des întâlnită. Mai este supranumită și „curcubeul orientului îndepărtat”. În sălbăticie, rața mandarin trăieste în China, Coreea, Japonia și în estul Siberiei, specia fiind introdusă și în Anglia, unde s-a adaptat destul de bine. Fiind o pasăre rezistentă, frumoasă și usor de întreținut, este preferata crescătorilor începători.
 

Rața mandarin, caracteristicile speciei

Rața mandarin este o pasăre mică, ce cântărește numai 500 de grame, fiind aproximativ de mărimea unui porumbel voiajor. Masculul este extrem de frumos colorat, fiind destul de diferit față de celelalte specii. Fruntea raței mandarin este de un negru-verzui strălucitor, ce capătă o tentă viorie spre creasta din partea posterioară a capului. Părțile laterale ale capului sunt de culoare albă, cu puțin castaniu în dreptul ochilor. Partea superioară a pieptului este maro, iar cea inferioară și abdomenul sunt albe. Are gheare ascuțite, ce îi permit să se urce în copaci și să-și construiască acolo cuib. O trăsătură unică o reprezintă vârfurile aripilor, de un portocaliu strălucitor.



Ratele mandarin captive sunt, de obicei, ținute în spații împrejmuite, iar vârfurile aripilor le sunt tăiate, pentru a le împiedica să scape. Nu necesită un spațiu foarte mare și se comportă bine în prezența altor păsări acvatice, dar și cu alte specii, cum sunt porumbeii și fazanii.
 

Rața mandarin, cum o hrănim corect

Raţa mandarin este o omnivoră şi mănâncă plante ş raţa mandarin i organisme acvatice, iarbă şi insecte. Nu prosperă dacă mănâncă pâine. Dacă hrănim raţa mandarin cu pâine îi poate cauza multe probleme de sănătate. Pentru a fi sănătoasă, are nevoie de granule suplimentate cu legume. De asemenea, are nevoie de pietriş şi calciu. Cel din urmă poate fi administrat raţelor mandarin care depun ouă. Apa proaspătă ar trebui să fie disponibilă în permanenţă.
 
Rața mandarin care nu este hrănită corect nu va avea niciodată pui pentru că ea nu reușește să se împerecheze din cauza depozitelor de grăsime din jurul testiculelor sau ovarelor. O hrănire corecta presupune împărțirea anului în doua perioade: cea în care nu se împerechează (iarna) și cea a înmulțirii.
 
În primul caz, dieta cuprinde porții mici de grâu, porumb și soia. în perioada înmulțirii cantitatea de hrană trebuie crescută și suplimentată cu insecte și furaje naturale.
 

Rața mandarin, îngrijire

Majoritatea problemelor de sănătate ale raţei mandarin pot fi evitate dacă beneficiază de îngrijire, hrană corespunzătoare şi consultaţii veterinare. Una din cele mai comune afecţiuni întâlnite la raţa mandarin sunt rănile picioarelor cauzate de un sol nepotrivit, paraziţi şi afecţiuni respiratorii.
 


O pereche de raţe mandarin are nevoie de un adăpost de cel puţin 75 metri pătraţi. În acest adăpost, are nevoie de un bazin cu apă ce va fi păstrat curat şi plin cu apă proaspătă. Pentru a avea picioare sănătoase are nevoie de un sol pe care să calce cu lejeritate. Împrejurimile bazinului cu apă ar trebui să fie din piatră sau cauciuc pentru a preveni formarea nămolului. Restul adăpostului poate avea iarbă, nisip şi buşteni pentru a se cocoţa. Raţa mandarin apreciază prezenţa arbuştilor pentru umbră şi cel puţin un aspersor pentru a se bucura de apă.
 
Adăpostul raţei mandarin trebuie să fie ferit de prădători. Plasa adăpostului trebuie să aibă ochiurile suficient de mici pentru ca puii de raţă să nu poată băga capul prin ele. Bazinul şi recipientele cu apă necesită curăţare zilnică. 
 
Cu o îngrijire corespunzătoare vă veți bucura de rațe frumoase și sănătoase!
loading ...