REPRODUCEREA ȘI GESTAȚIA LA IEPURI. Sfaturi pentru un rezultat garantat

27 dec 2023

Când se face prima împerechere a iepuroaicelor?

Împerecherea se începe când femelele au vârsta de 7—9 luni: la rasele uşoare mai devreme şi la rasele grele mai târziu. Începerea împerecherii nu trebuie întârziată pentru că se îngraşă şi apoi se împerechează mai greu sau rămân sterpe. Când iepuroaicele sunt bine dezvoltate, împerecherea se poate începe şi la 4 luni - dacă au greutatea de 2 kg la rasele uşoare şi 3,2 kg la rasele grele.
 

Cum recunoaștem o iepuroaică în călduri?

Pentru împerechere, iepuroaica se va duce în cuşca iepurelui numai dacă este în călduri, care durează 3—4 zile şi se manifestă de 2—4 ori pe lună. O femelă în călduri se recunoaşte uşor prin faptul că e neliniştită, nu mănâncă, scormoneşte şi roade din aşternut sau pereţi, iar unele îşi fac cuib din aşternut şi păr smuls de pe corp.
 
Pentru a avea siguranţa că iepuroaica a fost fecundată e bine să repetăm împerecherea în aceeaşi zi la un interval de 10 ore. Împerecherea e bine să se facă dimineaţa, între orele 6 şi 8 şi seara între orele 18—20, sub supravegherea noastră, pentru ca în cazul când femela refuză masculul să nu se provoace lupte care pot duce la răniri şi stricare a blănii.
 

Ce facem dacă iepuroaica refuză împerecherea?

Dacă femela refuză împerecherea, nu trebuie lăsată în cuşca masculului, ci readusă în cuşca ei şi repetată încercarea în zilele următoare.
 
Imediat după împerechere, femela se trece în cuşca. ei şi se repetă încercarea după 6—14 zile; dacă şi acum femela refuză împerecherea retrăgându-se într-un colţ şi începând să ţipe caracteristic, putem fi siguri că a fost fecundată şi că va avea pui.
 
Programul împerecherilor la iepuri
În mod normal se obţin 2—3 fătări pe an, cu un total de 15—20 de pui. Programul împerecherilor poate fi următorul:
  • La 2 fătări pe an — împerechere la 1 februarie, fătare la 1 martie, înţărcare la 1 mai, împerechere la 15 iunie, fătare la 15 iulie şi înţărcare la 15 septembrie.
  • La 3 fătări pe an —împerechere la 1 decembrie, 1 aprilie şi 1 august, fătări la 1 ianuarie, 1 mai, 1 septembrie; înţărcări la 15 martie, 15 iunie, 15 noiem-brie.
 
Metoda fătărilor dese
Se poate folosi însă şi metoda fătărilor dese (6—9 fătări pe an) prin care se obţin de fiecare iepuroaică 30—40 de pui anual în felul următor: imediat după fătare, la 1—2 zile femela intră în călduri şi se împerechează. Cu 3—4 zile înainte de fătare, când puii au 28—29 zile, se înţarcă şi se hrănesc artificial, urmând la supt cea de a doua serie. Prin această metodă, şi iepuroaicele tinere, provenite din fătările timpurii, care se împerechează la vârsta de 4 luni, pot produce în cursul aceluiaşi an câte 3 serii de pui. Această metodă se poate folosi numai cu o hrănire foarte abundentă şi cu o îngrijire deosebită, altfel dă rezultate negative.
 
Cum îngrijim iepuroaica în timpul gestației
Gestaţia (sarcina) durează 26-40 de zile, cu o medie de 31 zile. În acest timp, se vor evita mişcările bruşte, gălăgia şi accesul în crescătorie al persoanelor străine, cu care animalele nu sunt obişnuite. La curăţarea cuştii sau la mutare, femela nu se prinde niciodată de urechi, căci se zbate, ci de pielea spinării, sprijinindu-se în acelaşi timp cu cealaltă mână corpul animalului din partea opusă. Iarna, vom aşterne în cuib un strat gros de paie.
 
Cu 8 zile înainte de fătare, cuşca se va curăţa radical, se va pune un aşternut gros de paie tăiate scurt, vată de bumbac sau lână. Dacă cuşca are grătar în jurul cuibului se va acoperi cu o rogojină. Cu 2 zile înainte de fătare şi până după fătare, trebuie să fim foarte atenţi ca femela să aibă în permanenţă la dispoziţie apă sau lapte. La fătările de iarnă, cuşca se va proteja de frig. Ea se va îmbrăca cu paie, iar uşile se vor acoperi cu rogojini.
 
Imediat după fătare şi apoi din 2 în 2 zile se va controla cuibul pentru îndepărtarea puilor morţi şi pentru a împiedica sufocarea puilor în părul din cuib. În timpul controlului, ori de câte ori vom cerceta un cuib trebuie să ne spălăm pe mâini, altfel mirosul străin adus în cuib face ca femela să-şi omoare puii. Înainte de începe controlul îndepărtăm femela din cuib.
loading ...