CÂND ȘI CUM SE PLANTEAZĂ IRISUL? Cerințe față de sol, căldură și apă

13 apr 2023
Genul Iris sau Stânjenelul cuprinde aproximativ 150 de specii și poartă numele zeiței Iris din mitologia greacă, ce servea lui Zeus drept mesager între Olimp și pământeni. Stânjenelul este folosit la ornamentarea spațiilor verzi.

Stânjenelul – specii și soiuri

  • J. germanica L. prezintă subteran rizomi groși, cărnoși, pe care se găsesc muguri, din care ies la suprafață frunzele ca niște săbii verzi-albăstrui și tulpinile florale, înalte de până la 100 cm. Florile apar în mai-iunie;
  • I. holandica Hort. are în pământ bulbi tunicați. Floarea apare în vârful tulpinii florale în aprilie-mai. Bulbii sunt folosiți maim ult pentru cultura forțată în seră;
  • I. reticulata Bieb., plantă bulboasă, pitică, cu înflorire timpurie;
  •  I. pumila, plantă cu rizomi, de talie mică (15-20 cm), cu florile așezate terminal câte 2-3.

Stânjenelul – cerințe față de sol, căldură și apă

Stânjenelul este, în general, o floare puțin pretențioasă și rezistă destul de bine la frig. Speciile cu bulbi necesită uneori mulcirea cu frunze, pentru a le proteja de gerurile prea puternice. Se plantează în soluri ușor calcaroase, bine drenate.

Citește și: NARCISELE – când se plantează: primăvara sau toamna

Cerințele față de apă sunt diferite în funcție de specie. Nevoia de apă este mai mare în perioada de înflorire. Stânjenelul înflorește abundent în locuri însorite.

Cum se plantează stânjenelul?

Stânjenelul se înmulțește vegetativ prin divizarea rizomilor sau prin bulbi, în funcție de formațiunile subterane caracteristice speciei.

Perioada de plantare a irisului este iulie-august. Se poate înmulți însă și toamna sau primăvara devreme.



Rizomii scoși din pământ se fragmentează în bucăți de 6-8 cm lungime, eliminându-se porțiunile îmbătrânite, fără muguri. Rădăcinile și frunzele se scurtează la 5-6 cm fiecare.

Urmează plantarea, imediat, în teren bine pregătit înainte, rizomii acoperindu-se cu un strat de 2-3 cm de pământ. Așezarea rizomilor se poate face în cuiburi a câte 2-7 bucăți distanțate la circa 15 cm sau în rânduri, atunci când se urmărește realizarea de borduri. După plantare, se udă.

Citește și: CE TREBUIE SĂ FACEM PENTRU CA BUJORII SĂ AIBĂ MUGURI MULȚI ȘI MARI?

Despărțirea rizomilor se face le 3-5 ani o dată.

Când se scot bulbii de stânjenel?

Bulbii de stânjenel se scot în fiecare vară după uscarea frunzelor și se replantează la 10-15 cm distanță. Odată cu primele înghețuri se face mulcirea cu frunze sau paie. Lucrările de îngrijire constau în afânarea solului, udatul și îndepărtarea florilor trecute.

Bolile specifice stânjeneilor

  • Virozele se identifică după simptomele asemănătoare și altor flori. Plantele infectate prezintă pe frunze pete sau striuri de culoare galbenă-verzuie, pe flori - pete de decolorare, iar creșterea este oprită.
Combatere: distrugerea plantelor atacate și a insectelor vectoare.
  • Putregaiul umed (Erwinia carotovora; Pseudomonas sp.) se manifestă prin înmuierea și putrezirea pețiolului frunzelor și rizomilor.
Combatere: distrugerea plantelor atacate și asigurarea de măsuri preventive, precum rotația culturilor, drenarea terenului, plantarea superficială, evitarea excesului de umezeală, combaterea insectelor.

Citește și: HORTENSIA ÎN GRĂDINĂ - Cum stimulăm înflorirea

Recoltarea florilor se face în faza de boboci bine colorați. Nu se lasă să se deschidă florile deoarece sunt foarte perisabile la transport.

Sursa: scridoc.com
 
 
loading ...