Astfel, începând cu 1 decembrie 2023, cetăţenii deja se pot adresa la Întreprinderile Silvice teritoriale din cadrul Agenţiei „Moldsilva” pentru a procura pomi de Crăciun pentru sărbători. Doritorii vor putea procura şi crenguţe (verticele) de pin şi molid ce vor fi asigurate pe piaţă în număr de 7520 de buc. Cele mai mari cantităţi de pomi de Crăciun pot fi găsite la întreprinderile Străşeni, Iargara, Hînceşti, Călăraşi, Nisporeni, Edineţ, Glodeni.
Cât costă un brad?
Preţurile din acest an la molid şi pin (orientativ înălţimea 1.0-1.5 m) constituie 50-200 de lei, iar pentru celelalte categorii de înălţime (până la 5.0 m) poate varia până la 2.070 de lei. Pomii de Crăciun cu înălţimea de peste 5 m vor include costuri suplimentare de 100-150 de lei pentru fiecare metru linear, iar crenguţele vor avea preţuri de la 8 la 40 de lei. În acelaşi timp, pepinierele silvice din cadrul unor întreprinderi teritoriale, propun cetăţenilor să achiziţioneze pomi de Crăciun cu balot de pământ, iar în acest caz, suplimentar la preţurile stipulate, urmează a fi achitată o sumă de la 36 la 408 lei, în funcţie de mărimea balotului.Justificarea acestor costuri, reprezintă nişte cheltuieli minime, necesare entităţilor silvice teritoriale, pentru creşterea şi întreţinerea pomilor de Crăciun. Este important de reţinut că preţurile anunţate de Agenţia „Moldsilva” se referă la comercializarea pomilor direct de la pepinierele entităților silvice sau la depozitele acestor întreprinderi, anunță Moldsilva.
Agenţia „Moldsilva” reaminteşte că pentru excluderea unor cazuri nedorite şi a ilegalităţilor, în această perioadă va fi intensificată paza și protecția pădurilor. Colaboratorii întreprinderilor silvice, în comun cu titularii Inspectoratului pentru Protecția Mediului și cei ai Inspectoratelor de Poliție din teritoriu, vor organiza controale inopinate în fondul forestier.
Tăierile ilicite ale arborilor de rășinoase, inclusiv molid şi pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, se pedepsesc cu amenzi de la 50 la 100 unități convenționale pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice riscă de la 300 la 500 unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității, conform art. 122, 124 al Codului Contravențional al Republicii Moldova și achitarea prejudiciului cauzat prin tăierea ilicită a arborilor și plantațiilor, conform Codului Silvic.