CE FLORI PLANTĂM TOAMNA? Sfaturi bune de urmat

27 oct 2023
Pentru o grădină frumoasă la primăvară, trebuie să-ți faci lista florilor de plantat toamna. Odată sădite și îngrijite corespunzător, ele vor înflori după trecerea iernii și îți vor încânta privirea în fiecare zi. Am pregătit câteva sugestii de flori care se plantează toamna.
 
  1. Lalelele
Soiurile de lalele se plantează începând cu finalul lunii septembrie până în noiembrie sau decembrie, dacă solul nu îngheață. De asemenea, lalele se numără printre florile care nu sunt pretențioase. Ele se dezvoltă atât în condiții de umbră, cât și în locuri însorite ale grădinii, astfel că le poți sădi în orice colțișor al acesteia.
 
  1. Zambilele

Cu un miros îmbietor și un aspect delicat, tipurile de zambile se plantează la o adâncime de aproximativ 12 – 15 centimetri. Între plantele aflate pe același rând, este indicat ca distanța să fie de cel puțin 10 centimetri. Îngrijirea zambilei presupune udarea acesteia în mod constant, mai ales în perioadele de secetă, fertilizarea cu gunoi de grajd și eliminarea buruienilor care cresc în imediata apropiere.
 
  1. Freziile
Lista florilor de plantat toamna ar fi incompletă fără frezii. Acestea trebuie sădite înainte ca solul să înghețe, de preferat, într-o zi înnorată. Pentru a crește și dezvolta armonios la primăvară, bulbii de frezie trebuie sădiți într-o zonă luminoasă a grădinii. De asemenea, înainte de a planta soiurile de frezii, este bine să uzi solul și să-l mărunțești cu două zile înainte.
 
  1. Narcisele
Plantarea narciselor este o alegere potrivită pentru înfrumusețarea spațiilor verzi. Atenție însă că este indicat să le plantezi înainte de sădirea bulbilor de lalele, la o adâncime de aproximativ 15 centimetri. Totodată, distanța între bulbii aflați pe același rând trebuie să fie între 5 și 10 centimetri. Spre deosebire de alte plante care înfloresc primăvara, narcisele preferă atât locurile însorite ale grădinii, cât și pe cele semi-umbrite.
 
  1. Crinii
Sunt plantele care dau un plus de eleganță grădinii tale. Cu un aspect grandios și o mireasmă inconfundabilă, crinii atrag toate privirile. Pentru a se dezvolta armonios, bulbii de crin trebuie plantați în cele mai însorite zone ale grădinii. Sădirea acestora se realizează la o adâncime de aproximativ 15 centimetri. Pe timp de iarnă, asigură-te că acoperi solul cu frunze uscate sau cu paie pentru a proteja bulbii împotriva înghețului. Mai multe informații despre acest superbe flori găsești în articolul Totul despre îngrijirea crinilor de grădină.
 
  1. Irișii
Cunoscuți popular sub denumirea de stânjenel, se numără printre florile de plantat toamna care atrag prin delicatețe și fragilitate. Important de reținut este faptul că irișii iubesc soarele, astfel că este necesar să-i plantezi în locuri însorite ale grădinii. Sădirea bulbilor de iris se realizează la o adâncime de aproximativ 15-20 de centimetri și la o distanță de 20-30 de centimetri între bulbii aflați pe același rând.
 
  1. Brândușele
Soiurile de brândușe sunt recunoscute ca fiind plante nepretențioase. Acestea se plantează în perioada septembrie – noiembrie la o adâncime de aproximativ 6 – 10 centimetri. Bulbii de brândușe au nevoie de un sol foarte bine afânat, iar după ce îi sădești, indicat este să adaugi și un strat de nisip peste pământ.
 
  1. Lăcrămioarele
Aceste flori delicate se dezvoltă armonios în locuri semi-umbrite ale grădinii. Pentru a favoriza creșterea bulbilor, aceștia trebuie plantanți într-un sol care este foarte bine drenat. De asemenea, pământul trebuie amestecat în prealabil cu materiale organice precum compostul, turba sau rumegușul.
 
  1. Ghioceii
Ghioceii sunt recunoscuți ca fiind vestitorii primăverii, astfel că nu pot lipsi nici din grădina ta. Aceste flori gingașe au nevoie de un sol fertil și de un loc însorit al grădinii sau doar parțial umbrit. Bulbii de ghiocei trebuie sădiți la o adâncime de 8 – 10 centimetri.
 
Alte sfaturi de grădinărit pentru plantarea florilor toamna

Curăță solul de buruieni înainte de sădirea bulbilor. Fertilizează solul cu materiale organice înainte de plantare pentru a favoriza dezvoltarea florilor. Sădește bulbii atunci când temperaturile sunt în limitele specifice toamnei. Protejează bulbii pe perioada iernii cu frunze uscate sau cu paie. Spor la grădinărit!
 
Sursă: GrădinaMax
Sursa foto: agromedia.md
loading ...