COMPENSAȚII INCLUSE ÎN FACTURI PENTRU GAZ SAU BANI PENTRU LEMNE

01 nov 2023
Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece, noiembrie 2023-martie 2024, cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, comunică Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Înregistrările se fac începând cu data de 1 noiembrie.
 
Compensații direct în facturi pentru gaz și bani pentru lemne
Autoritatea precizează că ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensare pentru costurile energetice. Astfel, anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare.
 
Compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, precum şi sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei – pentru cei care se încălzesc cu lemne. Doar cei care se vor înregistra în sistem vor beneficia de compensaţii.
 
Înregistrarea în sistemul informatic se va face ca și anul trecut, completând o cerere online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit automat un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale, vor fi ajutate să se înregistreze către asistența socială sau bibliotecarii din localitate.
 
Platforma este activă începând cu 1 noiembrie 2023.
loading ...