R. MOLDOVA A PRIMIT 1,9 MLN EUR PENTRU ASIGURAREA FERMIERILOR CU FERTILIZANȚI

07 dec 2023
A fost semnat Acordul de grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind realizarea proiectului „Asigurarea fermierilor cu fertilizanți”. Astfel, Guvernul Republicii Moldova a va primi un suport nerambursabil în valoare de 300.000.000,00 Yeni japonezi (aprox. 1,9 mln EUR), în vederea implementării proiectului „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți” (proiectul AFF). Proiectul urmează a fi implementat până în data de 31 martie 2024, cu posibilitatea extinderii perioadei menționate..
 
Actualitatea Acordului de grant rezidă din existența unei necesități de a susține fermierii mici și mijlocii, afectați de scumpirile inputurilor (materialului semincer, fertilizanți, pesticide, etc.) în procesul de creștere a produselor de origine vegetală, dar și a prețurilor joase la produsul finit. Prin urmare, potrivit proiectului, agricultorii vor beneficia de fertilizanți la un preț redus, scutit de TVA la import, cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj, prin intermediul ADMA.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) este responsabilă pentru implementarea proiectului, cu acoperire națională și de care vor beneficia toți agricultorii Republicii Moldova. Prin urmare, agricultorii vor obține acces la fertilizanți cu un preț redus, scutit de TVA la import, cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj. ADMA va elabora manualul operațional și procedurile cu privire la procesele de vânzări în rate și distribuire a fertilizanților, pentru cheltuielile ce urmează a fi suportate de beneficiarii finali fiind creat un Fond Partener, utilizat în conformitate cu formalitățile agreate de partea niponă.
 
Scopul final al Acordului de grant constă în reducerea poverii fermierilor mici și mijlocii, afectați de consecințele războiului din Ucraina, prin oferirea unor soluții financiare ieftine la procurarea fertilizanților.
 
Proiectul „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți” reprezintă un tratat bilateral, interguvernamental, încheiat între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei.
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...