PROPRIETARII DE TERENURI AGRICOLE NU VOR MAI FI OBLIGAȚI SĂ ACHITE POLIȚA DE ASIGURARE MEDICALĂ

15 mar 2024
Proprietarii de terenuri cu destinație agricolă nu vor mai face parte din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco pe pagina sa de Facebook.
 
Astăzi, de comun acord cu CNAM și un grup de deputați PAS, pe platforma comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului am decis eliminarea categoriei proprietarilor de terenuri cu destinație agricolă din categoriile de plătitori ai primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, care se asigură în mod individual (Anexa 2, pct.1, lit a), Legea 1593/2002). Modificarea legislației va fi efectuată în cel mai apropiat timp.
 
Majoritatea din proprietari au primit sau au moștenit aceste terenuri ca rezultat al renumitului program național „Pământ”, proporția unei cote funciare atingând undeva 2,5 ha în mediu. Gospodariile țărănești și alte întreprinderi nu cad sub aceasta incidență. Doare cotele de pământ, a spus Ala Nemerenco.
 
Citește și: ASIGURAREA MEDICALĂ PENTRU DEȚINĂTORII DE GOSPODĂRII ȚĂRĂNEȘTI. CNAM explică

Astfel, toți proprietarii de terenuri, în special cetățenii care nu mai locuiesc în Republica Moldova, nu vor mai fi notificați cu referire la plata contribuției sau anunțul despre penalități.
 
În prezent, achitată în termeni legali (până la 31 martie a anului în curs), polița de asigurare, în cazul proprietarilor de terenuri cu destinaţie agricolă este de 1.622 de lei și 2.028 de lei pentru fondatorii de întreprindere individuală.
loading ...