SUBVENȚIONAREA ASIGURĂRILOR ÎN AGRICULTURĂ – START DEPUNERE CERERI

28 mar 2023
Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA) a lansat procesul de recepționare a cererilor de subvenționare a primelor de asigurare în agricultură. Astfel, statul își propune să stimuleze producătorii agricoli să se asigure împotriva riscurilor specifice activităților agricole.

Acte necesare pentru subvenții

După cum anunță AIPA, documentele solicitate suplimentar pentru obținerea sprijinului financiar sunt:
  1. Cererea de subvenționare, ce poate fi accesată AICI http://aipa.gov.md/ro/ghidul-beneficiarului ;
  2. Copia polițelor de asigurare;
  3. Copia documentelor de plată a primei de asigurare;
  4. Copia contractului de asigurare;
  5. Declarația pe propria răspundere a asiguratului cu privire la existența bunului asigurat;
  6. Declarația pe propria răspundere a asiguratorului privind veridicitatea datelor și a documentelor prezentate (formular tipizat).
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a aprobat prin Ordinul nr. 25 din 15 martie 2023, formularului Cererii de subvenționare a primelor de asigurare în agricultură (publicat în Monitorul Oficial din 17 martie curent). Formularul poate fi consultat AICI.

Ca urmare, companiile de asigurări pot deja depune cererile de acordare a subvenției pentru rambursarea primelor de asigurare, stabilite în baza contractelor de asigurare a riscurilor în agricultură, încheiate conform procedurii descrise de Legea nr.183/2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură.

Subvenționarea primelor de asigurare se efectuează din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural.

Cota de subvenționare a primelor de asigurare, calculate pentru contractele de asigurare în agricultură, încheiate în anul 2023, a rămâs nemodificată și constituie 70% din valoarea primei de asigurare.
loading ...