A ADUS PERFORMANȚA PODGORIILOR FRANCEZE ÎN VIILE DE LA CANTEMIR

26 apr 2023
Dan Prisacaru este un tânăr ambițios, care a făcut studii în domeniul marketingului vinurilor la Universitatea din Dijon, Franța și s-a întors în țară unde a înființat o afacere în domeniul vitivinicol.

Într-un timp scurt, tânărul a reușit să se impună cu un produs bun atât pe piața locală, cât și la export. La nici 10 ani distanță, vinăria este în plină dezvoltare și a reușit să facă cunoscute și apreciate vinurile „Minis Terios” în Europa, Asia și America.

Dan Prisacaru a accesat un prim credit încă în anul 2013, în cadrul programului „Filiera Vinului”. Banii au fost investiți pentru procurarea utilajului necesar producerii vinului. Pentru a dota cu sistem de suport plantația de viță-de-vie recent înființată, pentru a procura tehnica agricolă necesară pentru prelucrarea viei, dar și întru a se asigura cu utilajele indispensabile extinderii producției de vinuri de calitate a contractat un credit de circa 60 de mii euro în cadrul proiectului „Livada Moldovei”.Banii au fost investiți în dotarea cu sistem de suport a plantației de viță de vie de soiurile Feteasca neagră și Saperavi, cu o suprafață de peste 4 ha și o densitate de 4 mii de plante la hectar. A fost procurat și un tractor, care este utilizat la prelucrarea solului. Plantația este una făcută „ca la carte” și nu se deosebește de cele mai performante podgorii din Franța.  La cramă au fost montate și fermentatoare pentru vinurile roșii.

Am contractat creditul prin intermediul proiectului „Livada Moldovei” pentru că am fost scutit de plata taxei pe valoarea adăugată la achiziția bunurilor și pentru că mi s-a oferit o perioadă de grație de 4 ani. Este foarte important pentru afacerea noastră pentru că vița-de-vie intră în rod după câțiva ani, iar un vin de calitate trebuie și el să fie maturat în baricuri de stejar o perioadă de timp pentru a deveni un vin cu personalitate.

Posibilitatea de a te credita pe o perioadă de până la 10 ani este un alt avantaj pentru noi, vinificatorii care suntem și viticultori
, povestește Dan Prisacaru.Pentru că întreprinderea este una mică, administratorii se axează pe vinurile premium, care ajung să fie exportate. În pofida pandemiei și războiului din țara vecină, vinurile au ajuns și în Coreea de Sud, dar și în Japonia.

În acest an, compania planifică îmbutelierea a circa 35 de mii 500 de sticle de vin. Urmează să fie lansate două vinuri noi, mono soi, în cantități limitate desigur. Vor fi produse câte 2000 de sticle de fiecare tip, ce vor ajunge doar pe piața locală.

Producerea vinului e o pasiune a mea și pare a fi inexplicabil că în pofida faptului că este o muncă grea, satisfacția prezentării unui vin de calitate la un târg este foarte mare și ne dă puteri să perseverăm. Noi,  vinificatorii trebuie să fim o castă unită pentru că piețele cele mai atractive le putem valorifica doar împreună, livrând produse de calitate superioară, spune Dan Prisacaru.

Tânărul, împreună cu cei apropiați, a reușit să construiască o afacere viabilă care nu doar că este o sursă de venit pentru a-și asigura un viitor aici, acasă, dar și oferă locuri de muncă locuitorilor din zonele rurale.

Sursa: Livada Moldovei
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...