CUM A REUȘIT FAMILIA PETROV SĂ REDUCĂ COSTURILE PENTRU IRIGARE

05 apr 2024
Familia Petrov irigă culturi agricole pe o suprafață de aproximativ 5 hectare. Din 2011, sunt membrii Asociației Acva Grup care gestionează Sistemul centralizat de irigare care unește trei sate din raionul Anenii Noi sunt conectați la un.
 
Cotizația de membru este de 400 de lei/ha. Pentru membri, metrul cub de apă costă 4,60 lei, iar pentru cei care nu fac parte din Asociație, prețul este de 9 lei/m3 de apă. Aș spune că față de alte raioane, la noi prețul este unul mic, explică Nicolae Petrov, fondator Petrov Grup.
 
Sistemul de irigare de la Anenii Noi a fost renovat în anul 2015, iar lucrările au costat 5 milioane de lei.


 
Înainte de a planifica irigarea, trebuie să comandăm apa la stație. Aducem contorul, îl conectăm la hidrant și abia după asta, putem da start irigării. După ce finalizăm procedura, transmitem datele la directorul asociației, care, în baza lor, ne eliberează facturile, spune legumicultorul.
 
În câmp, fermierii utilizează irigarea prin aspersiune. Dar în serele în care cultivă ardei, Nicolae a instalat un sistem de irigare prin picurare.
 
Aspersoarele mai mari sunt mai rentabile: apă mai multă în timp mai scurt. Dar au și cele mici un avantaj: nu se bate pământul, explică Nicolae Petrov.
 
În 2023, soții Petrov au cultivat o gamă diversă de legume cu irigare: varză, dovlecei, ardei, cartofi, pepeni verzi și sfeclă. Accesul la apă pentru irigare le permite să diversifice culturile pe care le cresc și să obțină rezultatele planificate.
 
Din spusele fermierului, cultura care are nevoie de cea mai multă apă este varza de toamnă. Pentru un hectar de varză, agricultorul a cheltuit în jur de 30 de mii de lei/hectar doar pentru irigare. În total, în anul 2022, familia Petrov a cheltuit pentru irigare în jur de 217 mii de lei. Anul trecut, costurile au fost mai reduse, ajungând la 50 de mii de lei.
 
Investițiile și modernizarea în cadrul companiei administrată de soții Petrov nu se oprește aici. Cu ajutorul unui grant, fermierii vor instala panouri fotovoltaice, care vor genera energie electrică pentru sistemele de irigare. Astfel, își propun să reducă și mai mult costurile de producție.

Sursa: Moldova ORG
 
loading ...