Ne aflăm într-o perioadă complicată, după un an foarte greu: secetă, prețuri și cerere foarte mică la cereale. Deciziile sunt greu de luat, de ele depinde rezultatul financiar final al producătorilor. În acest context, trebuie să ne orientăm spre culturi rezistente la secetă și cu potențial bun de producție inclusiv în condiții dificile.
Floarea-soarelui este o alegere mai sigură atunci când vorbim despre secetă, este o plantă ce se descurcă cu mai puțină apă și care poate da producții care să nu ducă fermierul în pierdere chiar și în anii complicați.
Totuși nu toți hibrizii sunt pretabili condițiilor actuale, unii hibrizi cu origini în vestul Europei au nevoie de condiții foarte bune, cu precipitații ridicate și fertilizare pe măsură. În anii în care resursele sunt limitate și prețurile mici, avem nevoie de un hibrid care să poată valorifica la maxim cea ce este disponibil.
Mircea Burduja, administrează gospodăria agricolă GȚ „Burduja Mircea” din Mărculești, Florești. Fermierul este axat pe rezultate înalte, motiv din care respectă cu strictețe tehnologiile de cultură și alege cu atenție hibrizii pe care-i cultivă. Este interesat să testeze tot ce apare nou și ține pasul cu tehnologiile. Anul trecut, a semănat pentru prima dată hibridul P64LE162. L-a semănat direct în producție, având încredere în recomandările specialiștilor de la Corteva, cu care lucrează de mult timp. Și nu a dat greș, P64LE162 a ieșit campion pe recolte în gospodăria sa cu peste 4 tone de semințe la hectar, în an secetos.
Am ales să testăm 2 scheme de semănat: cu densitatea de 60 de mii de semințe și 63 de mii de semințe la hectar. Diferențe de recoltă nu am avut. Am obținut chiar mai mult decât prevede descrierea hibridului. Consultanții vorbesc despre 55 de mii de plante, noi am ajuns la rezultatul de 59 de mii de plante la hectar.
Am respectat în tocmai tehnologia te producție. La fertilizare am aplicat Azot, Fosfor, Kaliu în proporții de 26:26:26, dar se putea și cu mai puțin Azot. De asemenea, am aplicat tratament cu 2 fungicide. Drept rezultat, am avut o recoltă de 4,350 tone la hectar. Am avut și alt hibrid în producere, dar pentru fermierii care investesc și își doresc rezultate bune P64LE162 este cea mai bună alegere.
Pentru anul acesta, vom semăna cea mai mare parte din suprafață cu P64LE162. De asemenea, am luat la testare P64L170. Este un hibrid nou de la Corteva. Din spusele colegilor din regiune, la fel, a dat rezultate frumoase. Câmpurile le-am pregătit din toamnă. Acum, așteptăm momentul potrivit pentru a demara campania de semănat de primăvară. Eu niciodată nu grăbesc semănatul. De la tatăl meu știu că semințele germinează și se dezvoltă bine plantele doar dacă se seamănă în sol cald, declarat pentru AGROMEDIA Mircea Burduja.
P64LE162 este un hibrid ce face parte din tehnologia ExpressSun , cea mai adaptată tehnologie pentru condiții de secetă severă cu stres minim pentru cultură și control foarte bun al buruienilor. Acest hibrid are un comportament excelent în condiții de secetă și arșiță, dar si în condiții bune de cultură.
Este un hibrid care aduce un plus de productivitate, dar și stabilitate. În ultimii trei ani de testare, a obținut cele mai constante rezultate, reușind să devanseze hibrizii deja consacrați. Fapt confirmat și de fermierul Oleg Movilă, administratorul GȚ „Movilă Oleg” din Lunca Florești. Agricultorul a testat, la fel pentru prima dată, hibridul P64LE162 și rezultatele obținute l-au determinat să-l aleagă și anul acesta, pentru o suprafață semnificativ mai mare deja.
În 2023, am semănat P64LE162 pe 40 de hectare, după arătură de toamnă. Am ales densitatea de 63 de mii de plante la hectar, iar la recoltare am obținut 55 de mii de plante la hectar. Fertilizarea s-a făcut cu 120 kg de fertilizant la hectar, în proporția de 10:26:26 – Azot:Fosfor:Kaliu. De asemenea, am aplicat 2 fungicide pentru tratament. Am efectuat 2 erbicidări. Rezultatul obținut a fost cel mai bun: 4 tone de semințe la hectar. Comparativ, cu alți hibrizi pe care i-am avut am obținut 3,2 – 3,7 tone la hectar. Respectiv, în 2024, 90% din suprafața rezervată pentru floarea-soarelui o vom semăna cu P64LE162, menționează fermierul.
P64LE162 a fost hibridul campion și în câmpul demonstrativ Corteva, din cadrul gospodăriei GȚ „Jardețchi Dorin”, administrată de fermierul Dorin Jardețchi de la Varnița, Anenii Noi. Acolo, rezultatul a fost de 4,7 tone de semințe la hectar.
Alege siguranța, alege P64LE162!