În ultimii ani, afinele s-au transformat din pomușoare mai puțin cunoscute la noi, în preferatele multor moldoveni. Mulți deja le-au plantat și în propria grădină. Dar, foarte des se întâmplă ca gospodarii să nu mai ajungă să culeagă roade de pe propriii arbuști. De cele mai multe ori, cel care nu rodește este afinul american. De ce nu rodesc afinele? Vă spunem în acest material.
Afinul american nu dă roade deoarece crește într-un mediu alcalin
Afinul american are cerințe specifice de sol. Îi place un substrat ușor de humus și, mai presus de toate, reacția acestuia ar trebui să fie acidă, adică pH-ul solului în intervalul 3,5 - 4,5. Afinul american nu va da roade pe solurile alcaline.
Turba acidă, coaja de pin sau diverse îngrășăminte de acidificare a solului, cum ar fi sulfatul de amoniu, sunt potrivite pentru acidificarea solului. Doza recomandată de sulfat de amoniu este de 30 g / m², împărțită în două porțiuni - jumătate înainte de începerea vegetației, restul la începutul lunii iunie. Întindeți îngrășământul în jurul plantei la o distanță de aproximativ 20-25 cm de fundul tufișului.
Magazinele oferă, de asemenea, îngrășăminte acidifiante speciale pentru afine cu microelemente. Astfel de îngrășăminte conțin un set complet de macro și microelemente necesare afinelor pentru o creștere sănătoasă și fructificare. Adesea, totuși, sunt și mai scumpe și dacă avem un sol bun în grădină, care trebuie doar acidificat, nu merită să plătiți în exces pentru un astfel de îngrășământ.
Afinul american nu dă roade deoarece nu a fost mulcit
În cultivarea afinelor americane, umiditatea substratului trebuie menținută constantă. Deci, este foarte important să mulci solul sub tufișuri. Mulciul nu numai că protejează împotriva buruienilor, ci și reduce evaporarea apei din pământ. Cel mai bun tratament de mulcire se face cu scoarță de pin, care are în plus proprietăți acidifiante. Scoarța măcinată grosieră va menține substratul umed pentru o lungă perioadă de timp, iar iarna va proteja afinul de înghețarea sistemului radicular superficial. Pentru a proteja afinul american pentru iarnă, construim o movilă de scoarță de pin înaltă de 20 cm la baza arbuștilor săi.
Pe lângă mulcire, ar trebui să vă amintiți și să irigați afinele, mai ales în perioadele de secetă. Tufele uscate de afine produc mult mai puțin.
Afinul american nu dă roade pentru că nu a fost fertilizat
În cultivarea afinului american, fertilizarea are o mare importanță. Dacă nu mai folosim îngrășăminte care acidifică substratul, cum ar fi sulfatul de amoniu sau azotatul de amoniu, afinele pot aduce mai puține fructe. De asemenea, merită să-l hrăniți la fiecare trei ani cu gunoi de grajd descompus sau compost amestecat cu turbă acidă într-un raport de 1: 2.
Afinul american nu dă roade pentru că crește într-o umbră excesivă
Afinul american necesită suficientă lumină solară pentru a forma muguri de flori, ceea ce se traduce prin numărul de fructe. Afinele care cresc la umbră muguri de flori slab stabiliți, au puține fructe, iar fructele lor sunt mici, acre și slab colorate.
Afinul american nu dă roade pentru că nu a fost tăiat
După vreo zece ani de la plantare, se întâmplă ca afinul american să nu rodească, deoarece tufișurile sunt îngroșate excesiv și lăstarii lor sunt prea vechi. În acest caz, întineri afina tăind toate lăstarii de deasupra solului la începutul primăverii. În următorii ani, modelăm afinul din nou. Un tufiș gestionat corect ar trebui să aibă doi sau trei lăstari de trei ani, restul ar trebui să aibă lăstari de un an și doi ani. Tufele de afine fructifică cel mai bine pe lăstarii de 2-3 ani, în timp ce cei de patru ani și cei mai mari ar trebui îndepărtați.
Afinul american nu dă roade deoarece nu are polenizator
În prezent, este foarte rar ca afinul american să nu dea roade din cauza lipsei de polenizator, deoarece marea majoritate a afinelor cultivate sunt soiuri autopolenizante. Cu toate acestea, polenizarea încrucișată este benefică și vom obține randamente mai bune prin plantarea tufelor de afine din două soiuri diferite. Prin urmare, dacă plantăm mai mult de un tufiș, alegeți două soiuri diferite de afine americane.
Afinul american nu dă roade pentru că îi lipsește micoriza
Afinul american este un arbust a cărui creștere și fructificare sunt foarte influențate de prezența ciupercilor micorizice în sol, care, din păcate, este adesea subestimată. Ciupercile micorizice stabilesc o simbioză cu rădăcinile de afine și prin murdărire le cresc capacitatea absorbantă. Datorită acestui fapt, afinele pot absorbi mai ușor apa și substanțele nutritive din sol, arbuștii cresc și produc mai bine.
Efectele deosebit de bune din utilizarea miceliului micorizal pentru afine pot fi observate în condiții nefavorabile pentru acești arbuști, pe soluri prea sterpe sau uscate, când afinul american nu dă roade sau randamentul este foarte slab. De multe ori, când nu putem îmbunătăți condițiile de creștere a plantelor, administrarea vaccinului micorizic este o binecuvântare. Cu toate acestea, este important să utilizați preparate micorizale de bună calitate, dovedite.
Mai puțin pretențios este considerat afinul canadian și afinul siberian. Cum le puteți cultiva, citiți pe AGROMEDIA:
Afinul canadian
Afinul siberian.
Sursa: Kronplantz