Tripsul este unul dintre cei mai periculoși dăunători din culturile de legume. Cele mai întâlnite și periculoase specii sunt tripsul californian (Frankliniella occidentalis) respectiv tripsul comun (Thrips tabaci). Sunt insecte de dimensiuni mici (0,7-1,9mm) ce pot fi observate cu ochiul liber în flori sau pe spatele frunzelor. Larvele colonizează partea inferioară a frunzei și împreună cu adulții se hrănesc cu sucul celular, prin înțepare și sugere.
Cum recunoaștem atacul
În momentul când temperatura din seră, depășește 8-10 grade C, acesta devine activ, atacând plantele în toate fazele de dezvoltare, de la răsad până la sfârșitul culturii. Atacul se poate recunoaște după urmele lăsate pe fructe și frunze. Din cauza atacului pe frunze și fructe apar pete decolorate, care cu timpul devin argintii și chiar brune. Din cauza atacurilor de trips, se obțin producții reduse si de slabă calitate.
Este întâlnit pretutindeni cu preponderență în zonele de câmpie, atât în sere solarii cât și în câmp. În serele încălzite se înmulțește tot timpul anului, iar în rest iernează în sol.
Populația de trips într-o cultură se poate dezvolta în timp foarte scurt, poate avea 5-6 generații pe an, înmulțindu-se pe cale asexuată. Femela depune 30-50 de oua în țesuturile frunzelor, florilor sau fructelor plantelor gazdă. Larvele se hrănesc cu respectivele țesuturi, iar o generație completă a tripsului, în funcție de condițiile de mediu, trăiește aproximativ 15-40 zile.
O acțiune extrem de periculoasă este faptul că tripsul este principalul vector de transmitere a virusului petelor de bronz (ofilirii patate -TSWV). Tripșii infectați își mențin capacitatea de infecție pe toată perioada vieții.
Metode de prevenire. Tratament
Pentru monitorizarea tripsului dar și pentru combatere, în serele cu răsaduri se recomandă utilizarea capcanelor lipicioase, de culoare albastră. De asemenea, se recomandă aplicarea tratamentelor cu produse omologate.
Pentru răsaduri recomandarea specialiștilor este să se utilizeze produse sistemice, deoarece dezvoltarea plantei este foarte rapidă.
Produsele sistemice pătrund în frunză și în vârful de creștere a plantei protejând planta pentru o perioadă mai lungă de timp.
Combaterea acestui dăunător este extrem de dificilă din cauza adaptabilității lui la mediu și a rezistenței pe care o face față de produsele chimice.
Poate fi menținut sub control (sub pragul de dăunare), utilizând, combatere biologică cu prădători. Aceștia consumă tripsul, rămânând o populație mică care nu dăunează culturilor și se crează în acest mod un echilibru între prădător și trips. Ca prădători se utilizează: Amblyseius-System (Amblyseius cucumeris), Swirskii-System (Amblyseius swirskii) sau Orius-System (Orius spp).
Sursa: seminte-ingrasaminte-turba.ro