VIESPEA LĂSTARILOR DE MĂR ȘI PĂR (JANUS COMPRESSUS): SIMPTOME, TRATAMENT

26 apr 2023
Viespea lăstarilor (Janus compressus) este un dăunător destul de nou apărut în livezile noastre de măr și păr, despre care se cunosc destul de puţine informaţii. Adulţii de Janus compressus apar în luna aprilie, în preajma perioadei de înflorit a mărului și părului. Odată cu startul înfloritului, are loc și începutul creșterilor vegetative. Viespea lăstarilor produce mai multe înţepături, de regulă circulare, la baza lăstarilor. În aceste înţepături, vor fi depuse ouăle. Perioada în care ouăle se transformă în larve poate varia între 2-3 săptămâni, temperatura jucând un rol important.

După 14-20 zile, de la depunere ouălor, apar larvele, care vor începe să mănânce, sfredelind practic, pe dinăuntrul lăstarilor. Larvele se vor deplasa din locul înţepăturii în jos. Odată cu această perioadă, apar și primele simptome vizibile ochiului. Lăstarii vor începe să se ofilească, din locul înţepăturii în sus. Practic, vârfurile lăstarilor înţepaţi vor începe să se ofilească. Ca urmare a ofilirii, lăstarii își pierd turgescenţa, iar vârful acestora se va încovoia, înnegrii și usca. Acest simptom, seamana foarte bine cu cel provocat de focul bacterian (Erwinia amylovora), din acest motiv se intră rapid în panică. Totuși, dacă se vor verifica lăstarii, se vor putea observa pe aceștia mai multe puncte închise la culoare, acestea reprezentând locul în care viespea a înţepat.

Legat de locul în care a avut loc înţepătura, trebuie luat în calcul că lăstarii cresc. Dacă înţepătura  a avut loc la baza lăstarilor, atunci când apar simtomele, lăstarul crescând, înţepătura va apărea mult mai sus.



Larvele odată ajunse la maturitate, (luna iunie – iulie) vor cădea la nivelul solului, unde se vor împupa, într-un cocon de mătase, ascuns în sol. Primăvara ciclul biologic se va relua, acest dăunător având o singură generaţie într-un an.

Ce specii de pomi fructiferi atacă viespea lăstarilor

Viespea lăstarilor atacă cu predilecţie părul, însă mai poate produce atacuri la măr, gutui și aronia.

Combaterea dăunătorului

Cea mai simplă, ieftină și ecologică cale de a combate acest dăunător, ar fi ca lăstarii afectaţi, să fie eliminaţi. Pomii fructiferi vor genera alţi lăstari, având în vedere și perioada calendaristică în care apar simptomele.

Viespea lăstarilor – combaterea chimică

Insecticidele sistemice aplicate prefloral și la căderea petalelor, distrug ouăle depuse de adulţi în lăstari. Livezile noastre pot fi atacate de zeci de dăunători. Nu putem face pentru fiecare dintre aceștia câte o stropire. Din acest motiv, toate tratamentele, trebuie efectuate într-un plan bine gândit.

Stropirile le facem, în funcţie de fenofazele pomilor fructiferi. În fiecare fenofază, o serie de dăunători poate să își facă apariţia. În funcţie de dăunători din livadă, tipul de livadă (intensivă, clasică, livadă de familie), factorii restrictivi din anii trecuţi, alegem ceea ce este esenţial situaţiei în care ne aflăm.
Sursa: agromentor.ro
loading ...