ROMAN TABARCEA: Digitalizarea agriculturii înseamnă un sinecost al producției mai mic

25 jan 2024
Acum, cu SAS Cropwise, este mai simplu să gestionăm eficient munca pentru 1.600 de hectare decât era pentru 500 de hectare atunci când nu aveam acest soft. Ne-a permis eficientizarea muncii și reducerea costului de producere, iar asta înseamnă, ulterior, un profit mai mare, povestește Roman Tabarcea, fermier din satul Larga, raionul Briceni, administratorul companiei Largo-Terra.
 
Roman este genul de fermier care ține pasul cu timpul și inovațiile și alege să facă totul ca la carte. Cu jumătăți de măsură nici rezultatele nu vor fi maxime, susține agricultorul. Cu respectarea strictă a asolamentului, adaptarea la condițiile climatice prin practicarea agriculturii conservative, dotarea parcului auto cu tehnică de precizie și un management eficient al afacerii, antreprenorul a reușit într-un timp, relativ scurt să tripleze suprafața de terenuri lucrate și să reducă sinecostul producției.

Citiți și: Valentin ARINI: Cu dronele agricole am economisit resurse și am crescut eficiența tratamentelor

Noi lucrăm 1.600 de hectare cu 6 mecanizatori. Dacă anterior o singură persoană lucra 50 de hectare, acum, randamentul este de 300-400 de hectare. Asta ne permite să le oferim și un salariu decent, care să-i motiveze să muncească, iar noi să fim siguri că avem specialiști buni. Acesta este rezultatul digitalizării afacerii.



Acum 5 ani, Roman a luat decizia să introducă instrumentele digitale în managementul agricol. Atunci, a adus în gospodărie un sistem ERP, mai exact, softul SAS Cropwise. Rezultatele nu au întârziat să apară, astfel, în scurt timp, toată activitatea companiei a trecut la managementul digital.
 
Am început digitalizarea afacerii în agricultură acum 5 ani cu softul SAS Cropwise. Inițial, pentru 50% din suprafața lucrată, dar am extins în scurt timp la 100%. Astăzi, nu îmi imaginez cum ar arăta o zi de muncă fără acest soft. Accesul la el îl au mai mulți colegi din cadrul companiei. De asemenea, îl utilizează și mecanizatorii. Pentru ei este mai ușor să-și programeze munca în câmp și au posibilitatea să vadă efectul muncii lor.
 
Avem toată informația despre stocurile de motorină, fertilizanți și alte inputuri. Putem ușor planifica lucrările din timp și timpul de efectuare a acestora. Din punct de vedere al logisticii, avem un randament mult mai ridicat.
 
De asemenea, pozele în DVI ne oferă informația exactă despre starea culturilor. Astfel, putem detecta la timp problemele din câmp și interveni zonal.
 
Softul nu este atât de costisitor. Își merită investiția care se recuperează în timp prin eficientizarea lucrărilor. Cu ajutorul SAS Cropwise am reușit să avem costuri mai mici în administrarea lucrărilor agricole.

Citiți și: ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ: „Tot ce producem irigăm. Așa obținem și calitate, și cantitate”



Compania Largo-Terra cultivă 5 culturi de câmp: soia, grâu, rapiță, porumb și floarea-soarelui. Fiecăreia dintre culturi îi revine aceeași suprafață de teren, dar fermierul planifică să mărească suprafața de soia. Este un premergător care îi permite o reducere de până la 50% la aplicarea fertilizanților pentru cultura următoare. De asemenea, din spusele agricultorilor, pentru că cultivă soia NGMO reușesc să o exporte la un preț convenabil pentru ei. Mai mult, anul acesta, soia este singura cultură care a înregistrat un preț ascendent, mai spune Roman Tabarcea.
 
Dacă sunteți interesați de funcționalitățile SAS Cropwise, puteți testa și afla mai multe despre soft la Agrotek Arena, centrul de inovație care revoluționează industria agricolă, scopul de bază fiind promovarea tehnologiilor digitale în agricultură. Agrotek Arena este o inițiativă dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...