Despre calitatea strugurilor, prețurile de vânzare, export, dificultăți pe care le întâmpină producătorii și ultimele tendințe ale domeniului, AGROMEDIA a discutat cu Gheorghe Gaberi, doctor în științe agricole, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de struguri din Moldova.
- Domnule Gaberi, în linii generale, cum a fost anul 2022 pentru domeniul viticultură și vinificație? Am avut toamna aceasta struguri de calitate?
- Care au fost cele mai mari provocări cărora viticultorii au trebuit să le țină piept?
Cu toate acestea, exporturile din roada anului curent au depășit 30 de mii de tone. Strugurii au plecat în peste 20 de țări ale lumii, pe primele poziții situându-se România, Polonia, țările din Uniunea Europeană, dar și Kazahstan, Belarus.
Cu părere de rău, prețurile nu sunt adaptate la scumpirile din ultimul timp. Exportatorii au fost foarte rezervați în a pune la păstrare cantitățile pe care le puneau tradițional. Au fost îngrijorați de problemele din sectorul energetic și a piețelor de desfacere. Astfel, avem în frigidere mai puțini struguri, dar de calitate excelentă.
În prezent, din depozitele frigorifice, strugurii se vând cu 12 lei/kg. Un preț tradițional pentru noi, dar pe fonul scumpirilor galopante este unul foarte mic. Anul acesta, struguri de calitate bună au fost vânduți la procesare, la un preț foarte mic și evident că viticultorii nu au obținut veniturile așteptate. Mulți din ei vorbesc despre faptul că nu mai este rentabil acest domeniu.
- Ați menționat anterior că producătorii moldoveni ar trebui să se orienteze spre vânzarea strugurilor direct din câmp, mai puțin spre depozitarea acestora, de ce?
- Cum am putea rezolva problema micilor producători de struguri, care în fiecare toamnă se plâng de prețuri mici și neînțelegeri cu vinăriile?
Cei care au cantități mici, plantații ce sunt deja depășite sunt producători pentru piața de struguri care mai funcționează la noi, nu pentru piața de vinuri. Sunt pentru amatorii ce cumpără 200-300 kg de struguri pentru a face vin de casă.
Ramura de producere a strugurilor tehnici rămâne a fi una de perspectivă. Aceasta poate fi o afacere agricolă de succes chiar mai profitabilă decât cultivarea cerealelor, mai ales în zona de Sud, secetoasă, unde strugurii sunt buni și pot fi și bani buni, dar dacă vom lucra organizat.
- Sectorul strugurilor de masă, cât de mult sunt interesați viticultorii moldoveni să cultive struguri de masă? Cum stăm aici la capitolul soiuri, este în continuare „Moldova” în topul preferințelor viticultorilor noștri? La export, care sunt cele mai solicitate soiuri?
Problema este aceeași și la soiurile tehnice. Sezonul anului trecut a demonstrat că noi nu avem suficiente cantități de soiuri solicitate pe piață, mai ales din cele autohtone, care sunt mai activ cerute de către cumpărători.
- Numărul micilor vinării - afaceri de familie este în continuă creștere, care este rolul acestora în dezvoltarea sectorului?
Acestea sunt vinuri de autor. Vinificatorii întreprind toate măsurile pentru a păstra și valorifica așa zisul terroir. Micii producători ne-au creat o imagine foarte bună, ne-au adus sute de medalii de la cele mai mari competiții internaționale.
Eu îmi doresc ca în fiecare sat să avem 2, 3, 4 crame, doar atunci se va dezvolta și turismul. Programele turistice vor fi mai bogate și mai atrăgătoare.
Noi ajutăm acești vinificatori. În prezent, avem 6 astfel de crame, care sunt în proces de dezvoltare pe care-i susținem să-și planteze propriile plantații din soiuri respective pentru a putea produce acele vinuri de autor.
- Lipsa muncitorilor calificați și randamentul scăzut al acestora în agricultură – o problemă acută a sectorului, care se adâncește pe an ce trece, unde am greșit că s-a ajuns aici și ce trebuie să facem acum pentru a repara greșeala?
Acest fenomen de migrație se întâmplă nu doar la noi, este peste tot în lume. Cu soluții vine agricultura performantă. Producătorii de struguri de soiuri tehnice își reorganizează plantațiile pentru a utiliza combinele de recoltare. Avem deja multe combine care pot înlocui până la 200 de muncitori, care funcționează și în Republica Moldova. Problema fiind nu doar de ordinul lipsei forței de muncă, dar și a schimbărilor climatice. Pentru multe soiuri termenul de recoltare coincide, astfel, producătorii au la dispoziție un timp foarte scurt pentru a păstra armonia dintre aciditate și conținutul de zahăr din struguri.
- Care sunt așteptările viticultorilor pentru următorul sezon agricol?