Măsurile care se iau pentru asigurarea ventilației corespunzătoare trebuie, însă, să nu vină în contradicție cu cele ce vizează asigurarea unui regim optim de temperatură. În plus, trebuie ținut seama de particularitatea biologică a iernării, adică de faptul că în această perioadă în cuib crește cantitatea de bioxid de carbon.
La stupul orizontal evacuarea vaporilor de apă rezultați din respirația albinelor se poate realiza pe la partea superioară a stupului în două moduri:
- deschizând urdinișul superior al stupului acolo unde există;
- lăsând un spațiu de câțiva milimetri între două dintre scândurelele podișorului.
La prima variantă, pentru asigurarea unui regim mai favorabil de temperatură, pe podișorul stupului se pot suprapune câteva straturi de hârtie peste care urmează materialul de protecție. Orificiile de ventilație din capac se închid. La varianta a doua, peste podișor nu se mai pune hârtie iar salteluța nu trebuie să atingă capacul. Evacuarea vaporilor de apă care trec prin salteluță către exterior, se realizează prin deschiderea unuia dintre orificiile de ventilație din capac.
La stupul vertical - multietajat, ventilația la partea superioară se poate realiza prin așezarea podișorului invers, cu partea care formează un mic urdiniș deasupra familiei.
Pentru a preveni stagnarea apei pe fundul stupului, situație care contribuie în cea mai mare măsură la menținerea atmosferei umede în interiorul stupului, stupul va avea o poziție puțin înclinată către urdiniș, înlesnindu-se astfel scurgerea apei prin urdiniș.
Despre ultimele tratamente din stup, citiți AICI.
Bibliografie: Ghidul apicultorului.