CUM EVITĂM EXCESUL DE UMIDITATE ȘI FORMAREA MUCEGAIULUI ÎN STUP?

30 nov 2023
Odata cu instalarea definitivă a sezonului inactiv, un aspect important care trebuie urmărit la stupină este umiditatea din stup. Este foarte important sa prevenim excesul de umiditate în stup pentru a feri fagurii de formarea mucegaiurilor. În același timp, excesul de umiditate, din cauza faptului că mierea este higroscopică, poate determina scurgerea sa din faguri sau înăcrirea, care provoacă debilitatea și îmbolnăvirea albinelor.
 
Măsurile care se iau pentru asigurarea ventilației corespunzătoare trebuie, însă, să nu vină în contradicție cu cele ce vizează asigurarea unui regim optim de temperatură. În plus, trebuie ținut seama de particularitatea biologică a iernării, adică de faptul că în această perioadă în cuib crește cantitatea de bioxid de carbon.
 
La stupul orizontal evacuarea vaporilor de apă rezultați din respirația albinelor se poate realiza pe la partea superioară a stupului în două moduri:
  • deschizând urdinișul superior al stupului acolo unde există;
  • lăsând un spațiu de câțiva milimetri între două dintre scândurelele podișorului.
 
La prima variantă, pentru asigurarea unui regim mai favorabil de temperatură, pe podișorul stupului se pot suprapune câteva straturi de hârtie peste care urmează materialul de protecție. Orificiile de ventilație din capac se închid. La varianta a doua, peste podișor nu se mai pune hârtie iar salteluța nu trebuie să atingă capacul. Evacuarea vaporilor de apă care trec prin salteluță către exterior, se realizează prin deschiderea unuia dintre orificiile de ventilație din capac.
 
La stupul vertical - multietajat, ventilația la partea superioară se poate realiza prin așezarea podișorului invers, cu partea care formează un mic urdiniș deasupra familiei.
 
Pentru a preveni stagnarea apei pe fundul stupului, situație care contribuie în cea mai mare măsură la menținerea atmosferei umede în interiorul stupului, stupul va avea o poziție puțin înclinată către urdiniș, înlesnindu-se astfel scurgerea apei prin urdiniș.
 
Despre ultimele tratamente din stup, citiți AICI

Bibliografie: Ghidul apicultorului.
loading ...