Evodia este un copac melifer, cu creștere rapidă și foarte iubit de albini. Potrivit specialiștilor, performanța meliferică a Evodiei depășește toate celelalte plante cunoscute. Înflorește la sfârșitul verii, tocmai în perioada în care există un deficit de specii înfloritoare de bază. Are un efect decorativ foarte frumos și rezistență sporită la gaze, datorită cărui fapt este adesea folosit în peisagistica urbană.
Este specia salvatoare a apicultorilor. Înflorește târziu, de la mijlocul lui iulie, până la sfârșitul lui august. Atunci când alte specii melifere nu mai sunt. La sfârșitul verii, unii apicultori sunt nevoiți să hrănească albinele cu zahăr pentru a le salva. Flori de câmp nu prea sunt, floarea soarelui, în ultimii ani, dă foarte puțin nectar, de pe ea, apicultorii practic nu strâng nimic. Astfel, evodia este o soluție bună, a declarat pentru AGROMEDIA, Alexandru Sainsus, președintele Asociației Obștească „Arboretum”.
Evodia nu are concurenți la volumul de miere livrat. Conform calculelor, depășește și teiul și salcâmul luați împreună. În regiunile sudice, se întâmplă, să dea în floare repetat, în luna octombrie.
Rata de înflorire a evodiei este de minim 6 săptămâni. Uneori, în mai, plouă și este frig, vânt și albinele culeg puțin nectar. În august, este, de regulă, cald și albinele culeg mai mult. Astfel, ele pot intra în iarnă cu mierea de evodie.
Productivitatea de nectar a evodiei depășește alte specii de câteva ori. Conform literaturii, ea dă 6 tone la hectar. În realitate, nu știm exact pentru că nu avem în zona noastră astfel de plantații ca să vedem. Dar dacă ar da și o tonă ar fi minunat. Rari sunt anii în care apicultorii strâng de la salcâm o tonă de miere, a menționat Alexandru Sainsus.
Citește și: CUM SE CULTIVĂ FACELIA
Mierea de evodie este foarte asemănătoare cu cea de salcâm, dar are o aromă mai pronunțată și, important, este hipoalergenică.
Mierea nu se cristalizează, important, pentru că albinele pot intra în iarnă cu ea. De exemplu mierea de floarea soarelui nu poate servi drept hrană pentru iarnă – ea se cristalizează și asta înseamnă că albinele vor arde prea multă energie pentru a o consuma. De asemenea, mierea de evodie are proprietăți hipoalergenice. Deci, poate fi consumată chiar și de persoanele care au alergie de la celelalte tipuri de miere. Are și o aromă mai puternică decât cea de salcâm.
Evodia este un copac cu creștere rapidă. Adoră soarele și nu este foarte capricioasă pentru sol, dar preferă umiditatea și drenajul bun. Poate rezista la semi umbră, dar asta îi afectează productivitatea.
Evodia își formează coroana într-un timp scurt, în 2-3 ani arată ca un copac matur. Începe să înflorească din anul 5,7. Comparativ cu salcâmul care înflorește în anul 15-17, este un mare plus. Este o specie subtropicală, arealul ei de bază e Coreea de Sud, China de Est. Dar s-a adaptat foarte bine și la noi. Dificultatea principală este germinarea. Semințele trebuie trezite ca să germineze. Mai sensibilă este în primii ani. Astfel, recomandăm creșterea ei în containere pe o perioadă de 2 ani. Astfel ea își formează rădăcini puternice și devine mai rezistenă la înghețuri.
Evodia este și foarte frumoasă. Pe lângă flori multe și frumoase în luna august, când nu avem alți copaci înfloriți, și semințele ei arată foarte frumos. Sunt de culoare roșie aprins și atrag privirea.
După calitățile ei, evodia ar trebuie să fie prezentă în fiecare localitate, dacă nu în fiecare curte. Albinele acum sunt vulnerabile și această specie le dă o șansă de supraviețuire, de a se întări înainte de iarnă, menționează Alexandru Sainsus.
Un puiet de evodie de un an costă 200 de lei, cel de doi ani – 400 de lei. Persoanele care fac acum precomandă, primesc 50% reducere. Cei care vor să economisească, pot lua semințe. Împreună cu ele, primesc acces la o instrucțiune detaliată de creștere, urmând în exactitate indicațiile, vor obține neapărat germeni și plantule rezistente în clima temperată. Astfel, sinecostul unui puiet va fi de 10 lei.
Pentru detalii despre achiziționarea și creșterea evodiei puteți contacta asociația „Arboretum”: www.arboretum.live.