EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Evodia este un copac melifer, cu creștere rapidă și foarte iubit de albini. Potrivit specialiștilor, performanța meliferică a Evodiei depășește toate celelalte plante cunoscute. Înflorește la sfârșitul verii, tocmai în perioada în care există un deficit de specii înfloritoare de bază. Are un efect decorativ foarte frumos și rezistență sporită la gaze, datorită cărui fapt este adesea folosit în peisagistica urbană.

Este specia salvatoare a apicultorilor. Înflorește târziu, de la mijlocul lui iulie, până la sfârșitul lui august. Atunci când alte specii melifere nu mai sunt. La sfârșitul verii, unii apicultori sunt nevoiți să hrănească albinele cu zahăr pentru a le salva. Flori de câmp nu prea sunt, floarea soarelui, în ultimii ani, dă foarte puțin nectar, de pe ea, apicultorii practic nu strâng nimic. Astfel, evodia este o soluție bună, a declarat pentru AGROMEDIA, Alexandru Sainsus, președintele Asociației Obștească „Arboretum”.Evodia nu are concurenți la volumul de miere livrat. Conform calculelor, depășește și teiul și salcâmul luați împreună. În regiunile sudice, se întâmplă, să dea în floare repetat, în luna octombrie.

Rata de înflorire a evodiei este de minim 6 săptămâni. Uneori, în mai, plouă și este frig, vânt și albinele culeg puțin nectar. În august, este, de regulă, cald și albinele culeg mai mult. Astfel, ele pot intra în iarnă cu mierea de evodie.

Productivitatea de nectar a evodiei depășește alte specii de câteva ori. Conform literaturii, ea dă 6 tone la hectar. În realitate, nu știm exact pentru că nu avem în zona noastră astfel de plantații ca să vedem. Dar dacă ar da și o tonă ar fi minunat. Rari sunt anii în care apicultorii strâng de la salcâm o  tonă de miere, a menționat Alexandru Sainsus.

Mierea de evodie este foarte asemănătoare cu cea de salcâm, dar are o aromă mai pronunțată și, important, este hipoalergenică.

Mierea nu se cristalizează, important, pentru că albinele pot intra în iarnă cu ea. De exemplu mierea de floarea soarelui nu  poate servi drept hrană pentru iarnă – ea se cristalizează și asta înseamnă că albinele vor arde prea multă energie pentru a o consuma. De asemenea, mierea de evodie are proprietăți hipoalergenice. Deci, poate fi consumată chiar și de persoanele care au alergie de la celelalte tipuri de miere. Are și o aromă mai puternică decât cea de salcâm.

Evodia este un copac cu creștere rapidă. Adoră soarele și nu este foarte capricioasă pentru sol, dar preferă umiditatea și drenajul bun. Poate rezista la semi umbră, dar asta îi afectează productivitatea.Evodia își formează coroana într-un timp scurt, în 2-3 ani arată ca un copac matur. Începe să înflorească din anul 5,7. Comparativ cu salcâmul care înflorește în anul 15-17, este un mare plus. Este o specie subtropicală, arealul ei de bază e Coreea de Sud, China de Est. Dar s-a adaptat foarte bine și la noi. Dificultatea principală este germinarea. Semințele trebuie trezite ca să germineze. Mai sensibilă este în primii ani. Astfel, recomandăm creșterea ei în containere pe o perioadă de 2 ani. Astfel ea își formează rădăcini puternice și devine mai rezistenă la înghețuri.

Evodia este și foarte frumoasă. Pe lângă flori multe și frumoase în luna august, când nu avem alți copaci înfloriți, și semințele ei arată foarte frumos. Sunt de culoare roșie aprins și atrag privirea.
După calitățile ei, evodia ar trebuie să fie prezentă în fiecare localitate, dacă nu în fiecare curte. Albinele acum sunt vulnerabile și această specie le dă o șansă de supraviețuire, de a se întări înainte de iarnă, menționează Alexandru Sainsus.

Un puiet de evodie de un an costă 200 de lei, cel de doi ani – 400 de lei. Persoanele care fac acum precomandă, primesc 50% reducere. Cei care vor să economisească, pot lua semințe. Împreună cu ele, primesc acces la o instrucțiune detaliată de creștere, urmând în exactitate indicațiile, vor obține neapărat germeni și plantule rezistente în clima temperată. Astfel, sinecostul unui puiet va fi de 10 lei.

Pentru detalii despre achiziționarea și creșterea evodiei puteți contacta asociația „Arboretum”: www.arboretum.live.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022

„ȘEF” LA STUPINĂ DE LA 12 ANI. A promis că va fi cel mai bun apicultor pentru albinele moștenite de la tata și s-a ținut de cuvânt

01 jun 2022
Din aceeași categorie

VAROOZA ALBINELOR. Tratament cu acid formic și alte substanțe active recomandate

30 jun 2022

POLENUL – REGULI DE RECOLTARE, CONDIȚIONARE ȘI PĂSTRARE. Când este interzis să punem colectoarele în stup?

27 jun 2022

VOTAT! Apicultorii vor fi anunțați despre aplicarea produselor fitosanitare cu 48 de ore înainte

10 jun 2022

PRODUCȚIE BOGATĂ ȘI CALITATIVĂ LA MIEREA DE SALCÂM. Situație incertă, însă, la capitolul export

08 jun 2022

ION RUSU: „Peste 5 ani, vreau să ajung la un număr de 100 de familii de albine”. Aflați povestea tânărului apicultor

06 jun 2022
Știri recomandate

„CORIDOR VERDE” PENTRU CEREALELE DIN UCRAINA, PRIN SATUL PALANCA

15 jun 2022

UCRAINA ÎȘI RESTABILEȘTE CU SUCCES EXPORTUL DE PRODUSE LACTATE. În mai, a exportat cu 59% mai mult unt decât în aprilie

15 jun 2022

CE VINURI DEOSEBITE VEI PUTEA SAVURA LA „DEVIN&DEGUST”? Cunoaște specificul vinurilor din regiunea cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

23 mai 2022

ANDREI ZAGAREANU: „În ultimii 10 ani, se observă un interes sporit față de apicultură”. Cum este marcată ziua albinei în Moldova, vedeți AICI

20 mai 2022

SOIURILE DE NUCI TIMPURII PROMIT RECOLTĂ BUNĂ. Cu ce înlocuiesc fermierii îngrășămintele minerale tradiționale?

20 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR

Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

loading ...