UN NOU PRODUS APICOL – FĂINĂ DE PUIET DE TRÂNTOR CĂPĂCIT

05 apr 2023
Ținând cont de beneficiile majore și multiple ale produsul Apilarnil, cercetătorul științific, Adrian Siceanu, a adus detalii, în cadrul recentei întâlniri a peste 200 de apicultori din zona Moldovei, despre un posibil nou produs apicol – făina de puiet de trântor (stadiul căpăcit), transmite AGROMEDIA, cu referire la Revista Ferma.

Ideea a fost salutată de către apicultorii prezenți, aceștia incluzând subiectul în scrisoarea oficială prin care și-au care exprimat doleanța de a fi susținută demararea unor cercetări pentru realizarea acestui nou produs pe bază de puiet de trântor. Scrisoarea a fost transmisă ministrului agriculturii

Am dori ca cercetările științifice legate de produsul propus de către omul de știință Adrian Siceanu să se finalizeze cu instrucțiuni tehnice pentru producția, recoltarea, conservarea și valorificarea trituratului de puiet de trântor, precum și cu realizarea unui caiet de sarcini privind caracteristicile organoleptice, fizico-biochimice și condițiile de manipulare, ambalare, depozitare, transport și valabilitate a făinii pe bază de triturat de puiet de trântor, ca nou produs apicol, au scris apicultorii.

DUBLU ROL, DUBLU AVANTAJ

Puietul larvar de trântor este crescut pe bază de miere și polen, care sunt predigerate și transformate de către albinele doici în substanțe ușor asimilabile, acest lucru având un impact pozitiv asupra gradului de acceptare în alimentația omului comparativ cu alte produse pe bază de insecte.

Încă un avantaj al stimulării apicultorilor pentru recoltarea puietului căpăcit de trântor îl constituie reducerea nivelului de infestare cu varroa deoarece, prin biologia acarianului, în perioada sezonului activ, cea mai mare parte a acarienilor se află în faza reproductivă în puietul de trântor.

Ca urmare, recoltarea constantă a puietului de trântor căpăcit în scopul diversificării producțiilor apicole reprezintă și o metodă ecologică de combatere a varroozei.

Potențialul de producție este foarte mare la nivel de țară, având în vedere faptul că se poate recolta o cantitate, în medie, de aproximativ 1 kg de puiet căpăcit de trântor/sezon/familia de albine din care se pot obține prin liofilizare cca 30% substanță uscată, precizează apicultorii.

Deocamdată, această idee inedită se află la stadiul de inițiativă dar, dacă va fi aprobată de autoritățile de profil din România, am putea găsi făina de trântor în curând pe rafturile magazinelor.

Puiet de trântor – Proprietăți

Apilarnilul, obținut la fel din larvele de trântor este considerat un produs apicol fără echivalent în lumea plantelor medicinale sau medicamentelor. Are foarte multe proprietăți: este antiviral, biostimulant, măreşte puterea sistemului imun, îmbunătăţeşte memoria, măreşte performanţele intelectuale la copii, îmbunătăţeşte neuro-psiho-motricitatea la copii, măreşte apetitul, măreşte energia organismului, vitalitatea şi puterea regenerativă, măreşte rezistenţa generală a organismului la boli, mărește masa musculară la bărbaţi, are rol nutritiv, dietetic, psiho–stimulant.

De asemenea, apilarnilul este un produs pe care trebuie să-l consume toți bărbații. Acesta stimulează şi întreţine energia sexuală la bărbaţi, stimulează glandele hipofizo-suprarenale, stimulează spermatogeneza, îmbunătăţește erecţia şi crește durata actului sexual la bărbaţi.
 
loading ...