În cazul în care bobocii de rață nou-născut arată slab, este important să îl hrăniți cu gălbenuș de ou de rață fiert tocat mărunt. Deoarece au nevoie de mai mulți nutrienți înainte de a li se administra hrana. După 24 de ore de viață, păsările pot începe să consume furaj pentru rațe.
Hrana bobocilor necesită un procent de proteină mai mare decât a puilor de găină (15-20%). NU! hrăniți bobocii de rață cu furaj pentru pui de găină, dacă acesta conține medicamente. Substanțele medicamentoase din acest tip de furaj sunt nocive pentru boboci, determinând afectări ale organelor și malformații, adesea moartea.
Ideal este să îi hrăniți cu furaj special pentru păsări de baltă, dar care se găsește mai greu la noi. Chiar și furajul pentru pui de găină poate fi folosit, însă suplimentat cu alte surse de proteină (ou fiert, brânză de vaci nesărată).
Faina cu tărâțe din cereale este o alta posibilitate de hrănire, în special cea care are o proporție mai mare de porumb (acesta este mai ușor digerabil și mai nutritivă). La vârstele fragede o puteți amesteca cu apă, pentru a obține o pastă, mai ușor de înghițit pentru rățuște. Verdețurile și legumele proaspete, tăiate mărunt nu trebuie să lipsească din alimentația bobocilor. Viermii, insectele sunt și ele un deliciu pentru bobocei și o sursă importantă de proteină.
Furaje care conțin cereale trebuie să ocupe cea mai mare parte a alimentației bobocilor. Cerealele integrale precum ovăzul, porumbul și fasolea sunt surse de carbohidrați care susțin creșterea uniformă și sănătoasă a păsărilor. În plus, rățuștele vor câștiga în kg, ceea ce este, de asemenea, important.
Merită să ne amintim că, componenta principală a oricărei diete sunt plantele proaspete. Trebuie să știți ce ierburi pot fi date rațelor, de exemplu, le plac foarte mult urzicile, varza chinezească și rădăcinoasele. În plus, va fi util să amestecați alimentele principale cu surse suplimentare de vitamine si minerale.
Odată ce primele 7 zile de viață au trecut, rățuștele sunt deja capabile să consume următoarele:
- Pepene.
- Pepene galben.
- Salată verde.
- Roșii.
- Castravete.
- Morcovi fierți.
- Măr fără semințe și tulpină.
- Pară.
Mâncare interzisă rățuștelor:
- Pâine.
- Ceapă.
- Citrice.
- Usturoi.
- Spanac.
Sursa: Vet.md