Rasa de oi Karakul, origine
În anul 1988, la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți, județul Botoșani, a luat naștere, prin încrucișări genetice, o rasă unică de oaie, numită Karakul de Botoșani. Este un mix genetic între oile Karakul din Asia Centrală și țurcana românească.Pielicica de Karakul - Blană de lux
Rasa de ovine Karakul are blana unică, foarte frumoasă a mielului nou-născut, sacrificat la 1-5 zile după naştere. După valoarea ei, pielicica Karakul se consideră o blană de lux, situată în acelaşi rând cu cele mai nobile blănuri naturale (sobol, nurcă, vulpe). Aceasta se explică prin calităţile superioare şi estetice ornamentale ale buclajului, mătăsozitatea excelentă a învelişului pilos, însuşirile termice perfecte, precum şi rezistenţa durabilă la exploatare a confecţiilor din pielicele. Au o gamă largă de culori (neagră, brumărie, sur, maro, roz, albă), nuanţe (închisă, mijlocie, deschisă) şi coloraţii (albăstrie, aurie, argintie, mărgăritară, sidefie, bronzăvie, platinie, diamantă, chihlimbarie, oţelie, etc.).
Oile de rasa Karakul - Caracteristici
Ovinele Karakul sunt destul de mărunte şi tardive. Masa corporală a oilor este de 40-45 kg, a berbecilor 50-60 kg. Această masă corporală a ovinelor este atinsă tardiv, la vârsta de 6-7 ani. Durata gestaţiei oilor Karakul este relativ alungită – în medie 151 zile, pe când la rasa Romanov – 148 de zile, la rasele engleze pentru carne 145-147 zile. Ca rezultat, masa corporală a mielului la naştere este relativ mare şi constituie 11-12% din masa mamei, pe când la rasele engleze pentru carne 7-9%. Aceste particularităţi s-au format în procesul evoluţiei ca însuşiri de adaptabilitate a organismului la condiţiile mediului ambiant de pustii şi semipustii cu condiţii de arşiţă aridă şi secetă.Când fătările au loc în condiţii climatice nestabile, sub cerul liber, fără încăperi de protecţie, mieii bine dezvoltaţi supravieţuiesc mai uşor. Născut destul de măşcat, mielul Karakul creşte rapid şi, la sfârşitul primei luni de viaţă atinge masa corporală de 8-10 kg. Ulterior, ritmul de creştere se diminuează. Capacitatea mieilor Karakul de a creşte rapid în primele luni după naştere este, iarăşi, o însuşire de adaptabilitate, în care mielul se grăbeşte să sporească greutatea lui în condiţiile favorabile de nutriţie a mamelor la păşunile efemerice, până la parvenirea condiţiilor nefavorabile de secetă cumplită.
Prolificitatea la rasa Karakul nu este mare (5-10%), deoarece în condiţii naturale, mieii gemelari, de regulă, pier din cauza dezvoltării slabe. De aici, şi natalitatea este joasă şi constituie 70-90%. Coada grasă este un caracter evident de adaptabilitate a ovinei Karakul, exprimată prin capacitatea de acumulare a grăsimii în kurdiuk cei permite să asigure rezerve de hrană energetică şi apă pentru perioadele de foamete şi secetă.
Oile din rasa Karakul – Producția de lapte
Prof. Ильев Ф. В. menţiona că „oile Karakul, comparativ cu cele Ţuşca dau mult mai puţin lapte şi, de regulă, încheie lactaţia mult mai devreme decât Ţuşca”. Faptul că producţia de lapte a oilor Karakul este scăzută şi lactaţia este mai scurtă (100-130 zile), este confirmat de mai mulţi autori, publicând date ale cantităţii de lapte a oilor pe lactaţie, de la 25-40 kg în Buhara, 43,3-49,3 kg în România, 50 kg în Germania, 40-45 kg în Afganistan, 40-50 kg în Iran, până la 55,0 kg în Republica Moldova.Ovinele Karakul sunt foarte mobile şi active, posedă picioare robuste, osătură uşoară, ce le permite să parcurgă distanţe lungi în timpul zilei şi nopţii în căutarea vegetaţiei pentru hrană, utilizând eficient vegetaţia uscată şi foarte rară, din păşunile pustiurilor şi semipustiurilor, care, de regulă, nu poate fi utilizată de alte specii de animale domestice.
Totodată, ovinele Karakul sunt extrem de sensibile, comparativ cu alte rase de ovine, la condiţiile de ploi şi păşuni umede, infectate cu helminţi. În unele ţări nordice, invaziile helmintoze au devenit o barieră impenetrabilă la creşterea ovinelor Karakul în condiţii noi. Prin urmare, cunoaşterea particularităţilor biologice ale rasei de ovine, preconizate pentru creştere, reproducere şi ameliorare genetică, este extrem de necesară atât pentru selecţioneri, specialiştii zoo-veterinari, cât şi pentru crescătorii (deţinătorii) acestor animale.
Bibliografie: Buzu Ion. CREAREA TIPULUI DE OVINE KARAKUL MOLDOVENESC.