CĂDEREA PENELOR LA PREPELIȚE: Motive, prevenire și tratare

25 oct 2023
Pierderea penelor este o problemă comună a păsărilor de curte, cauzată de o serie de probleme. Chelirea poate dăuna sănătății păsărilor și afecta producția de ouă. În acest material, vom vorbi despre pierderea penelor la prepelițe și cum o putem preveni/trata.
 

Tratarea pierderii penelor cauzate de reproducere

1. Verifică, o perioadă, comportamentul prepelițelor. În perioada de împerechere, masculul prinde cu ciocul penele de pe capul femelei, apoi o calcă. Astfel, femela va cheli destul de repede, pierzând și o mulțime de pene de pe aripi și spate. Când ne facem griji? Doar dacă prepelițele pierd prea multe pene, iar pielea lor prezintă o roșeață ușor sesizabilă sau erupții cutanate!
 
2. Introdu mai multe femele în grup. Pierderea extremă a penelor cauzată de reproducere are loc atunci când un singur mascul se concentrează asupra unei singure femele. Evită acest fenomen.
 
3. Separă masculii agresivi de femele.  
 

Prevenirea pierderii penelor cauzate de atacuri

1. Urmărește păsările care creează probleme și separă-le.
 
2. Elimină din grup orice pasare care prezintă semne de sângerare. Altfel, celelalte prepelițe o vor ciuguli fără oprire. Dacă rănile nu sunt avansate, îngrijește prepelița. În caz contrar, sacrific-o.
 
3. Oferă grupului spațiu suficient. Prepelițele se vor ataca reciproc, dacă nu au mult spațiu. Pentru a-ți face o idee, trebuie să știi că o prepeliță are nevoie de cel puțin 0,093 metri pătrați de spațiu la sol.
 

Cum să scapi de acarienii care provoacă pierderea penelor

1. Identifică problema. Verifică fiecare pasăre sub aripi și în zona tartiței. Micile arahnide arată ca niște puncte negre pe suprafața pielii. Odată ce o pasăre are acarienii, celelalte pasări vor fi și ele infestate; la fel și spațiul în care prepelițele trăiesc. Pasările afectate de acarieni nu vor mai oua la fel de mult, își vor smulge penele și vor pierde în greutate.
 
2. Alege între un tratament chimic și unul natural. Poți folosi produse disponibile în comerț, cum ar fi spray pentru acarieni sau pudră pentru acarieni. Cel mai comun și eficient tratament chimic pentru acarieni este permetrina. Poate fi pulverizat în siguranță pe pasăre, dar și în cușcă/coteț.
 
De cealaltă parte, cele mai cunoscute remedii naturale sunt pământul de diatomee și spray-ul cu usturoi. Pentru a obține un amestec insecticid, combină 300 ml de apă, 30 grame de usturoi și o linguriță de ulei esențial, precum cel de lavandă.
 
3. Tratează păsările cât mai rapid. De asemenea, e important să dezinfectezi și locul în care stau păsările. Spală vasele de mâncare și apă. Apoi, pulverizează insecticidul ales pe toate suprafețele. Acarienii tind să se ascundă prin diverse crăpături.
 
4. Asigură prepelițelor nisip. E felul lor de a-și menține igiena. Baia de praf previne apariția acarienilor. Schimbă nisipul la câteva zile.
 
Tratarea smulgerii penelor cauzate de malnutriție
1. Hrănește-le bine. Pierderea penelor poate fi semn ca prepelițele nu sunt hrănite în mod adecvat. Aceste păsări au nevoie de o hrană cu cel puțin 20% proteine, un plus de calciu și nisip.
 
2. Oferă-le și alt tip de hrană. Prepelițele mai pot fi hrănite cu legume, fructe și alte resturi alimentare. Aceste bunătăți nu trebuie să depășească, însă, 20% din cantitatea zilnică de hrană! Important! Nu hrăni prepelițele cu avocado, cartofi nefierți, ouă nefierte, tulpini și frunze de roșii, salată verde.
 
3. Oferă-le o sursă de calciu. Cojile de ouă și cochiliile de stridii reprezintă surse excelente de calciu. Furnizează calciul într-un castron separat, nu în cel cu hrana clasică.
 
5. Observă schimbările după o săptămână. După aproximativ 7 zile de hrănire adecvată, prepelițele ar trebui să nu își mai smulgă penele! Dacă încă o fac, cauza nu e malnutriția.
 
Eliminarea stresului care declanșează smulgerea penelor
1. Atenție la automutilare! În unele cazuri, prepelițele își vor smulge propriile pene. Se întâmplă când sunt bolnave sau stresate.
 
2. Atenție la loviturile involuntare! Când sunt speriate și foarte stresate, prepelițele caută un mod de a evada din cușcă. Astfel se pot lovi în mod repetat cu capetele de plafonul cuștii, cauzând căderea fulgilor și rănirea pielii capului.
 
3. Ține animalele de companie departe de efectivul de prepelițe. Altfel, păsările se vor simți amenințate și se vor stresa peste măsură.
 
4. Construiește/cumpără o cușcă sigură. Prepelițele sunt păsări cărora le place să se ascundă; se simt adesea amenințate, când sunt expuse. Evită cuștile deschise, cu ochiuri. Cuștile care au plasă peste tot nu sunt indicate. Cele mai potrivite cuști sunt cele cu mici ascunzători, locuri în care prepelițele să se refugieze atunci când se simt amenințate.
 
5. Asigură-le liniștea. Prepelițele vor crește armonios într-o zonă liniștită, cu trafic redus. Nu le deranja prea mult. Hrănește-le, dă-le apă, fă-le curat și colectează ouăle. Nu interacționa prea des cu prepelițele. Se vor simți mai în siguranță!
 
Sursa: Află cum
loading ...