RASE PRODUCTIVE DE CURCANI: Particularități

19 jan 2024
În toate nomenclatoarele existente, rasele de curci sunt clasificate după: greutate, conformație, capacitate reproductivă, precum și culoarea penajului. Pe baza greutății, rasele de curcani se împart în rase grele, semigrele și ușoare. Dacă e să discutăm despre conformație, avem rase cu piept larg sau cu piept înalt. În ceea ce privește culoarea penajului, diversitatea este mai mare: alb, bronzat, roșii, herminate sau negre. De asemenea, și alte combinații de culori pot exista, în funcție de încrucișările pe care le realizează crescătorii.

 
Curcile bronzate

Aceste rase de curcani sunt des întâlnite un gospodării și ferme, deoarece sunt foarte productive. Această rasă era acum câțiva ani în top, dar, datorită apariției hibrizilor albi, cu intensitate mai mare de creștere, curcile bronzate au trecut pe un loc secund. Există mai multe varietăți ale acestei rase precum: bronzată ameliorată, bronzată cu piept larg, bronzată canadiană, roșie de Bourbon, curca de Nebraska.
 
Rase de curcani: Curca bronzată ameliorată
Se caracterizeaza prin intensitate mare de crestere a tineretului și greutate corporala mare a adultelor. La varsta de numai 14 saptamani, tineretul poate ajunge la 3,3 kg femelele și la 4,4 – 5 kg masculii, iar la 28 saptamani, varsta medie de livrare, la 6-7 kg femelele și la 10-11 kg masculii. Femelele adulte pot ajunge și la 10 kg, iar masculii la 16 kg, daca sunt crescuți foarte intensiv.
 
Curca bronzată cu piept larg
S-a format prin selecție din curca Bronzată Ameliorată și se caracterizează prin pieptul larg, cu masa musculară mare, ce reprezintă circa 20% din greutatea corporală. Se regăsește des în fermele din Statele Unite. La 14 săptămâni, femelele ajung la greutatea de 2,5 kg, iar masculii la 4,6 kg, iar la vârsta de 28 săptămâni, femelele ajung la 7 kg și masculii la 11-12 kg. După îngrășare, o femelă poate să cântărească până la 18 kg, iar un mascul poate depăși 22 kg.


 
Hibrizi de curcani pentru carne
Multe ferme care se bazează pe producție aleg să crească hibrizi de curcani pentru carne. Foarte des utilizate în acest scop sunt puii broiller BUT (British United Turkeys) – Big 6, Big 7 și Big 12. Avantajul major al acestor hibrizi este că iau în greutate rapid și pot ajunge la 25 kg, fără o hrănire diferite față de rasele de curcani obișnuite.
 

Rase de curci negre

Acestea au fost obținute prin selecție și ameliorare din rasele Bronzate și se caracterizează printr-un consum redus de furaje și o calitate gustativă deosebită a cărnii.
 
Curca neagră de Sologne
Este obținută din Curca neagră mexicană și se caracterizează prin greutate corporală mare și precocitate la ouat. Are penajul de culoare negru intens și picioare mai scurte decât celelalte rase. Femelele ating greutatea de 7-8 kg, iar masculii de 10-12 kg. După îngrășare, femelele pot ajunge la 12 kg, iar masculii la 18-20 kg.
 
Rase de curcani: Negru de Norfolk
Este o rasă cu talie mică, cu penaj negru cu reflexe verzui. Pielea de pe corp este albă, cu o textură mătăsoasă, ceea ce o face foarte apreciată. Femelele ating greutatea de 4-5 kg, iar masculii de 6-7 kg. După îngrășare, pot depăși această greutate cu câteva kilograme.


 
Curca albă de Olanda
Este și ea rezultatul unor încrucișări din curcile Bronzate. Are o greutate corporală mare și crește într-un ritm intens. Femelele ating greutatea de 6-8 kg, iar masculii de 11-14 kg. După îngrășare, numărul de kilograme aproape că se dublează. Creșterea rapidă a tineretului permite sacrificarea și comercializarea cu o lună mai devreme decât la celelalte rase.
 
Rasa albă de Beltswille
Se deosebește de rasa Albă de Olanda prin greutatea corporală mai mică, de 5 kg la femele și 9 kg la masculi. Datorită ritmului mare de creștere, tineretul se poate sacrifica la 22-24 săptămâni. La aceasta perioada încep și ouatul, cu o fertilitate mare de 95%. Producția de ouă este de 140-150 pe an.
 
Sursa: Cultivă profitabil 
 
loading ...