RAȚA DE AYLESBURY: O rasă grea, cunoscută pentru calități înalte ale cărnii

18 mar 2024
Rațele Aylesbury sunt originare din Anglia. Este o rasă grea și se spune că ar avea carnea cea mai bună. Au greutatea corporală: 4-4,5 kg la femele și 3,5-4 kg la masculi. Însă randamentul ouatului este mult mai mic decât la rața Pekin. Această rasă de rațe este recomandată pentru creștere în sistem gospodăresc. De asemenea, popularitatea creșterii rațelor Aylesbury s-a intensificat și datorită cererii mari de pene albe ca umplutură pentru pilote. Rasa este crescută și în scopuri ornamentale și expoziționale.
 
Însușiri productive: Carnea este foarte fină, de culoare deschisă, nu prea grasă. Scheletul este foarte fin. Rațele Aylesbury se au un ritm rapid de creștere și la 8-11 săptămâni după ecloziune cântăresc până la 2 kg, suficient de mari pentru sacrificare, dar încă tinere și extrem de fragede. Până la vârsta de un an, femelele și masculii cresc până la o greutate medie de 2,7 și 3,2 kg, deși masculii pot ajunge la aproximativ 4,5 kg. Ele pot fi crescute rapid prin hrănirea cu hrană concentrată pentru rațe , deoarece sunt mai puțin active și, în special, nu sunt mâncăcioase.


 
Procentul de fecunditate este inferior rasei Pekin. Produce mai puține ouă decât Pekin (80-150 ouă/an), cu o greutate de 90-115 g și cu coajă albă. Femelele vor depune 35-125 de ouă de dimensiuni moderate, albe sau verzi colorate pe an. Rațele sunt mame bune, iar rățușa Aylesbury incubează în ou timp de 28 de zile.
 
Însușiri de exterior: rața Aylesbury are aspectul general al corpului dat de trunchiul masiv, purtat orizontal, capul lung și îngust și ciocul foarte lung. Gâtul lung, de grosime mijlocie, este ușor curbat în S. Trunchiul, de formă cilindrică, este lung, larg și adânc. Cu pieptul plin, bine rotunjit, abdomenul bine dezvoltat, purtat atârnând, coada scurtă, în continuarea liniei spinării. Picioarele sunt foarte scurte. Ciocul este de culoare galbenă, iar fluierele și degetele de culoare roșie-portocalie.
 
 
loading ...