ICRE NEGRE DE LA IALOVENI: Istoria de succes a lui Tudor Ceșleț

28 feb 2024
În satul Ulmu, raionul Ialoveni, antreprenorul Tudor Coșleț a pus bazele unei inițiative inovative în domeniul acvaculturii: a creat o fermă de sturioni, peşti înscrişi în Cartea Roşie. Antreprenorul povestește că a avut și eșecuri, însă nu a renunțat și a fost consecvent, mergând încrezător spre realizarea scopului său. În 2021, a reușit să-și realizeze ideea și să construiască ferma. Asta după 7 ani de studii, experimente și 2 milioane de euro pentru a obține în final o producție de caviar de calitate înaltă.
 
Complexul include trei hale pentru creșterea și reproducerea peștilor. Cantitatea totală de sturioni care poate fi crescută la fermă este de circa 60 de tone. E o afacere scumpă, dar răsplătită cu profit generos, susţine bărbatul. Un kilogram de caviar ajunge până la câteva mii de euro, iar cererea este enormă, scrie TVR Moldova
 
Sunt 17 tipuri de sturioni, începînd de la Cega, şi terminând cu Morun, cel mai mare. Cega creşte până la 5 kilograme, Morunul până la o tonă şi jumătate, oficial, povestește antreprenorul.
 
La ferma lui Tudor Coşleţ cresc cinci specii de sturioni. Aceştia sunt repartizaţi în 60 de rezervoare, în funcţie de vârstă, gen şi mărime.
 
Puietul creşte până la o anumită cantitate. La noi, dacă suntem specializaţi mai mult pe obţinerea caviarului, la fiecare specie, la diferite vârste, se apreciază genul, mascul sau femelă. Şi femelele le lăsăm ca de prăsilă, iar masculii ca de consum, mai spune bărbatul.
 
Peştii sunt crescuţi în condiţii speciale, ecologice. Apa e pompată dintr-o fântână arteziană, tratată cu filtre moderne, iar temperatura este una constantă. Peştii sunt hrăniţi cu furaje aduse din Olanda. E nevoie de cel puţin şapte ani pentru ca aceştia să ajungă la maturitate şi să producă caviar. 
 
Avem 70 de femele de specia siberian, sturion siberian, care ele pe parcurs, o să obţinem caviar sperăm adică. Extragerea caviarului este inofensivă pentru peşti, care pot fi productivi mai mulţi ani la rând, spune Tudor Coşleţ.
 
Până în prezent antreprenorul a reuşit să obţină în jur de 20 de kilograme de caviar, dar peste câţiva ani va ajunge, conform, calculelor sale, la câteva sute de kilograme. Antreprenorul planifică să-şi extindă afacerea. Şi-a instalat panouri solare care să asigure fermei autonomie energetică şi vrea să-şi mai construiască o hală pentru creşterea peştilor. În Republica Moldova, preţul unui kilogram de icre negre naturale începe de la 28 de mii de lei. Tudor Coşleţ planifică să-şi exporte producţia şi în Uniunea Eurpeană, unde caviarul costă de cel puţin două ori mai mult.
 
Din anul 2023, acvacultura beneficiază de subvenții în mărime de 50% din valoarea investiției în construcția și dotarea tehnologică a exploatației, cu plafon de până la 5 milione lei.
 
loading ...