PREȚUL GRÂULUI A SCĂZUT CU 18 EURO/TONĂ ÎN DOAR O SĂPTĂMÂNĂ

25 apr 2023
Prețurile grâului au scăzut pe piețele europene cu 18 euro pe tonă săptămâna trecută, ajungând la cel mai jos nivel din septembrie 2021. Prețurile scad și pe piața mondială - dar nu la fel de puternic ca în Europa și la Marea Neagră, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Două evenimente preocupă în special piețele: în primul rând, afluxul masiv de cereale ucrainene ieftine pe piața europeană. Și pe de altă parte, posibila încheiere a acordului de export la Marea Neagră, amenințată de Rusia. Deși aceasta din urmă ar duce la o întrerupere/ îngreunare a exporturilor ucrainene prin porturile maritime de la Marea Neagră, ar crește și presiunea asupra pieței interne europene.

Comisia Europeană a declarat miercurea trecută că va lua „măsuri preventive de urgență” pentru grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță în urma unei plângeri comune a Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei la sfârșitul lunii martie. Un oficial al UE a spus că UE va permite ca cerealele din Ucraina să intre în cele cinci țări numai dacă sunt destinate exportului către alți membri UE sau în restul lumii.

Miercurea trecută, comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a discutat despre o soluție cu miniștri din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, precum și cu omologii ucraineni.

Am convenit că vom continua discuțiile. Următoarea întâlnire va avea loc la începutul acestei săptămâni, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pentru postul TVP Info.

Preț grâu pe piața europeană futures

Pe piața europeană futures, prețurile de top la grâu au scăzut săptămâna trecută cu 18,25 euro, până la puțin sub 243 de euro pe tonă, cel mai scăzut nivel din septembrie 2021. Noua recoltă din 2023 a fost tranzacționată la 244 de euro.

Miniștrii agriculturii din Grupul celor șapte (G7) și-au exprimat sprijinul ferm pentru implementarea, reînnoirea și extinderea Acordului privind cerealele, potrivit comunicatului ministerial după întâlnirea lor din orașul Miyazaki din sud-vestul japonez, din 22-23 aprilie.

Între timp, Rusia nu vede niciun rezultat din implementarea celei de-a doua părți a Inițiativei Mării Negre de ridicare a restricțiilor la exporturile rusești. Viceministrul de Externe Serghei Vershinin a repetat acest lucru la un post TV.

În timp ce prima parte a acestei inițiative a Mării Negre este în curs de implementare și vedem rezultate, în estimarea noastră, a doua parte, care se referă la memorandum-ul dintre Rusia și Secretariatul ONU, este insuficientă, a spus Vershinin.

Pe 18 martie, Rusia a anunțat prelungirea acordului cu doar 60 de zile, avertizând că acest interval de timp va arăta dacă memoriul semnat de ONU va fi implementat pentru angajamentele făcute Rusiei.
 
loading ...