DE CE SE OFILESC RĂSADURILE DE ARDEI? Motive, remedii

23 apr 2024
Cu cat sistemul de rădăcini de bază al plantei este mai voluminos, cu atât planta poate forma pe o suprafață mai mare rădăcini fine, absorbante, indispensabile pentru a putea absoarbe nutrienții și apa din sol. Este de la sine înteles faptul ca un sistem radicular sănătos este baza unei productivități ridicate. Un sistem de rădăcina sănătos de la început îi asigură plantei pe viitor, în perioada de creștere, o dezvoltare armonioasă.
 

Care este cauza apariției rădăcinii „leneșe”?

Rădăcina „leneșă” apare atunci când plantele sunt udate în aceeași perioadă a zilei, cu aceeași cantitate de apă. Dacă nu suntem atenți la dezvoltarea și reînnoirea rădăcinii, atunci un fenomen meteorologic extrem (care poate fi: temperatura ridicată, seceta, arșița) este suportat mult mai greu de către plante, crescând totodată și riscul de ardere a fructelor și de ofilire sau uscare al plantelor.

Citește și: CULTIVAREA ARDEIULUI ÎN TEREN PROTEJAT. Răsad, plantare, îngrijire
 

Ofilirea/vestejirea plantelor nu este neapărat semnul unei irigații insuficiente

Totuși de ce nu se ofilesc plantele dacă solul este ud? Unul dintre motivele acestui fenomen, din experiențele practice, este udarea în mod excesiv, aceasta generând pierderea de rădăcină și putrezirea acesteia. În cazul temperaturilor foarte ridicate, foarte mulți cresc cantitatea de apă folosită pentru irigare, distribuită într-o singură doză mare. Doza ridicată de apă din sol duce la putrezirea rădăcinilor.
 
Udarea de seară a plantelor de ardei poate cauza în multe cazuri, crăparea tulpinii, ofilirea și chiar moartea plantei. Pe cât posibil, este de dorit să nu irigăm după masă târziu sau seara, deoarece aceasta duce la deteriorarea rădăcinilor.
 
În cazul unei secete, plantele își închid porii de schimb de gaze (stomatele), astfel cantitatea de apă în exces din sol nu poate fi evaporată prin frunzele plantei. Nici dacă rădăcina este în apă nu este posibil să se realizeze procesul de absorbție al apei. Este o practică incorectă dacă dorim să rezolvam situația prin mărirea dozei de apă. Inducerea transpirației și dezvoltarea rădăcinii plantei se poate realiza atât prin răcirea aerului - umidificarea repetată a acesteia timp de câteva secunde în orele cele mai calde - cât și prin scurte irigări prin aspersiune.
 
La legume, merită să fim atenți la microclimă. Cel mai simplu este dacă combinăm irigarea prin aspersiune cu irigarea prin picurare. Chiar și o cantitate mică de apă distribuită prin aspersiune este capabilă să răcească aerul în cele mai călduroase ore ale zilei, astfel ajutând planta să asimileze necesarul de apă și nutrienți, în vederea dezvoltării fructelor.
 
Sursa: Semințe de plante 
loading ...