MULCIREA NATURALĂ ȘI ARTIFICIALĂ ÎN LIVEZI

30 jan 2024
Mulciul utilizat în plantaţiile pomicole poate fi natural sau artificial. Mulcirea cu material natural poate fi realizată cu resturi vegetale obţinute în cadrul plantaţiei (masa ierburilor perene, plantelor cultivate între rândurile de pomi, buruienile, frunzele căzute) sau aduse din exterior (gunoi de grajd, paie, rumeguş, scoarţă de arbori, fân de calitate slabă) întregi sau tocate. Terenul care se preconizează de a fi mulcit este acoperit cu un strat uniform de materie organică cu grosimea de 15-20 cm, care după tasare trebuie să aibă 7-8 cm înălţime. Acest strat permite pătrunderea apei în sol în mod lent, menţine umiditatea permanentă la interfaţă cu solul, permite pătrunderea îngrăşămintelor solubile (N), dar împiedică captarea luminii şi creşterea buruienilor.
 
Mulciul se poate obţine în plantaţie prin cosirea repetată a ierburilor perene sau anuale, a plantelor cultivate sau buruienilor. Astfel, mulciul natural este cel mai ieftin şi calitativ, dar cantitativ este insuficient comparativ cu mulcirea intervalelor cu materiale aduse din afara livezii, care sunt costisitoare, complicate şi se aplică doar în cazuri speciale pentru diminuarea unui hazard.

Citiți și: CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI. Ghid practic pentru pomicultori

Mulciul se completează o dată la 2-3 ani, fiindcă pe măsura putrezirii scade eficacitatea lui. Înainte de efectuarea mulcirei, solul se afânează, se dezinfectează împotriva diferitor nematozi, se distrug cu erbicide ierburile perene pentru a exclude penetrarea stratului de mulci şi se administrează cantitatea necesară de îngrăşăminte de fosfor şi potasiu, care după mulcire este mai dificil de încorporat.
 
Mulcirea artificială a apărut ca o necesitate stringentă, mai uşor de realizat şi cu rezultate mai bune. Ca mulci artificial se foloseşte folia neagră de polietilenă sau agrotextil, care în contact cu solul nu degradează, sunt materiale uşor de manipulat şi ieftine. Mulcirea poate fi făcută sub proiecţia coroanelor (plantaţii pomicole familiare), iar în livezi comerciale, pentru întreţinerea sub formă de benzi, pe rândul de pomi, pe o lăţime de 1,0-1,5 m. La mulcirea sub proiecţia coroanelor şi de-a lungul rândului de pomi, terenul dintre rânduri poate fi întreţinut ca ogor lucrat, sau ogor înierbat şi cosit repetat, pentru a obţine cantitatea de mulci necesar.
 
Mulcirea se face primăvara sau vara, în funcţie de destinaţie. Pentru mulcirea de vară, care se repetă după fiecare udat, zvântare şi uscare a solului, materialele folosite pentru acoperire se aştern în jurul trunchiului, într-un strat de 4-5 cm grosime.

Temperaturile ridicate de pe parcursul nopţii şi ziua la soiurile colorate de măr împiedică procesul de colorare a fructelor. Amplasarea între rândurile de pomi a peliculei albe reflectante stimulează procesul de creștere a fructelor colorate în coroana pomilor. Un efect deosebit îl are mai ales pentru soiurile de măr roşii sau bicolore aşa cum sunt: Gala, Fuji, Delicious, la care coloraţia roşie (intensitatea şi calitatea culorii acoperitoare) de asemenea şi mărimea fructului sunt unii dintre parametrii importanţi, care determină calitatea fructelor conform standardelor în vigoare.
 
Aşezarea peliculei reflectante în câmp se face cu aproximativ trei-şase săptămâni înainte de recoltarea merelor, manual, în intervalul dintre rândurile de pomi şi apoi se fixează în livadă cu ajutorul sistemului de fixare Extenday. Strângerea acestei pelicule de obicei se efectuează înainte de recoltarea fructelor sau se înlătură de pe mijlocul rândului sub coroana pomilor având scopul de a nu împiedica procesul de recoltare a merelor. Utilizarea acestei pelicule atât la producerea merelor fără plasă antigrindină cât şi cu plasă antigrindină demonstrează un efect pozitiv la:
  • mărirea intensităţii culorii merelor;
  • sporirea calităţii fructelor;
  • distribuirea raţională a luminii în coroana pomilor;
  • grăbirea termenului de recoltare a fructelor cu două-trei zile;
  • temperatura în livadă;
  • profitul final obţinut.
 
Bibliografie: Bunele practici de creștere a fructelor, strugurilor și pomușoarelor în contextul schimbărilor climatice
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...