Anumite tratamente pot fi aplicate și în funcție de condițiile de climă. Acestea pot favoriza apariția unor boli la vița-de-vie.
În decursul unui an, trebuie efectuate mai multe tratamente fitosanitare împotriva manei, făinării și a putregaiului cenușiu. Dăunătorii la vița-de-vie precum molia vor fi ținuți la distanță tot prin tratamente. În condiții normale trebuie aplicate în jur de 3-4 tratamente: când lăstarii au până la 8 frunze, înainte de înflorit, după înflorit și la formarea strugurilor.
TRATAMENTUL I
Se aplică când lăstarii au atins deja peste 10 centimetri, împotriva fainarii viței-de-vie, împotriva acarienilor, împotriva manei viței-de-vie.
TRATAMENTUL II – prefloral
Se aplica obligatoriu, când au început să se deschidă primele flori. Tratamentul este împotriva manei viței-de-vie, împotriva făinării viței-de-vie, împotriva moliilor.
TRATAMENTUL III – floral
Se aplică obligatoriu, când s-au scuturat majoritatea florilor, adică la 12-14 zile de la cel de-al doilea tratament. Ese tratament împotriva manei viței-de-vie, împotriva făinării și a putregaiului cenușiu.
TRATAMENTUL IV
Se aplică la 12-14 zile de la cel de-al treilea tratament. Este tratament împotriva manei viței-de-vie, împotriva făinării viței-de-vie, împotriva acarienilor.
TRATAMENTUL V
Se aplică după 14 zile de la cel de-al patrulea tratament. Este tratament împotriva manei viței-de-vie, împotriva făinării viței-de-vie, împotriva putregaiului.
TRATAMENTUL VI
Se aplică înainte de intrarea în pârgă. Tratament împotriva manei viței-de-vie, tratament împotriva făinării viței-de-vie.
TRATAMENTUL VII
Se aplică la intrarea în pârgă. Tratament împotriva putregaiului cenușiu, tratament împotriva moliilor.
TRATAMENTUL VIII
Este ultima schemă de tratamente, care se aplică cu două săptămâni înainte de recoltare. Tratament împotriva putregaiului cenușiu.
Reglarea proceselor de creștere și rodire se realizează prin lucrări în verde, care pot include:
- Plivitul lăstarilor – se vor îndepărta lăstarii crescuți din portaltoi, cei fără rod, care pornesc din butuc, o parte din lăstarii lipsiți de rod de pe coardele anuale și lăstarii de pe tulpini;
- Normarea încărcăturii de inflorescențe – struguri – doar pentru soiurile de struguri de masă, pentru o cultură mai mare se îndepartează o parte din inflorescențe;
- Ciupitul lăstarilor – un procedeu în cadrul căruia se va îndepărta vârful lăstarilor fertili înainte ca aceștisa să înflorească, pentru a îmbunătăți condițiile de hrănire a florilor;
- Cârnitul lăstarilor – se suprimă vârful tuturor lăstarilor, indiferent dacă poartă sau nu rod, procedeul se aplică înainte de coacerea strugurilor și are ca scop dirijarea substanțelor asimilate către struguri și coarde;
- Copilitul – suprimarea cu totul a lăstarilor anticipați. Se efectuează când lăstarii au 6-7 frunze. Se lasă 4-5 frunze la bază;
- Desfrunzitul parțial – este recomandat mai ales în regiunile cu toamne reci și în special soiurilor de vie cu frunziș bogat sau la cele de calitate superioară, care sunt mai sensibile la mucegai. Acest procedeu va asigura strugurilor mai multă lumină și un proces de coacere uniform.