În ultimii 2 ani, se discută mult despre faptul că apicultura trece printr-o criză profundă. Apicultorii au redus maxim posibil investițiile pentru a putea asigura necesarul de bază familiilor de albine: faguri, rame, hrană, tratamente. Este etapa în care se va face o selecție. Vor rămâne în piață producătorii mari, care muncesc intens la producere, se dezvoltă continuu, susține Vladimir Miron, apicultor din zona de Centru, în cadrul unui interviu realizat de Petru Sacara.
Cum depășim criza din apicultură?
Prețul de achiziție a mierii scăzut mult, ajungând la 25 de lei/kg. Dar nu este cazul să așteptăm prețuri mai mari și să ținem stocuri de miere. Trebuie să o realizăm pentru a ne asigura cheltuielile la zi, să ne dezvoltăm.
Eu văd un potențial mare în produsele apicole auxiliare, în special polenul, propolisul și lăptișorul de matcă. Este cerere mare pentru aceste produse, chiar mai mare decât oferta. Este un efort și o investiție suplimentară, dar și o soluție pentru a depăși perioada dificilă, menționează Vladimir Miron.
Citiți și: ISTORII DE SUCCES! Afacerea cu albine a familiei Miron
Mierea de salcâm, tei sau lavandă sunt tipuri care pot fi vândute și în sate. Oamenii, cât de puțin, dar consumă mierea. Pentru celelalte tipuri de miere, va trebui să depunem eforturi mai mari pentru realizare, dar nu este imposibil. Noi, de exemplu, ne-am pus drept scop să creștem la fel de mult ca și în 2023, să menținem ritmul pentru că perioada de criză se va sfârși într-un moment, spune Petru Sacara.
Avem sau nu anul acesta miere de salcâm?
Anul acesta, apicultorii presupun că vom avea un sezon mai scurt. Salcâmul va înflori mult mai timpuriu, până la 1 mai. Este mult prea devreme chiar și pentru albine. Dacă timpul va fi favorabil, vom avea miere de salcâm, dacă nu – apicultorii planifică să se ocupe de roiuri în această perioadă.
Din experiențele anterioare, știm că anii în care salcâmul înflorește mai devreme sunt buni pentru înmulțirea familiilor de albine. O bună parte din familii nu ajung la momentul culminant de dezvoltare în momentul înfloririi și asta ne permite să utilizăm aceste albine pentru înmulțire, explică Petru Sacara.
În 2023, apicultorii, la fel, au extras mai puțină miere de salcâm. Pomii au înflorit, dar nu a prea fost nectar. În schimb, au extras miere de mai, în mare parte, de la pomii fructiferi, cu gust și aromă deosebită.