PREGĂTIREA ALBINELOR PENTRU IARNĂ: Împachetarea cuibului, urdinișul

10 nov 2023

Izolarea termică a cuibului

Împachetarea stupilor are rolul de a feri familia de albine de variaţiile bruşte de temperatură, fiind deosebit de necesară mai ales în perioadele cu temperaturi exterioare mai scăzute în care familia creşte puiet. Este bine să folosim o împachetare bună a cuibului la familiile slabe şi mijlocii şi o împachetare moderată la familiile puternice.
 
La stupii orizontali şi verticali fagurii se trag spre peretele mai încălzit al stupului, în cazul în care familiile sunt mai slabe este posibilă şi chiar indicată protejarea bilaterală a cuibului (fig. 10 a şi b).
 

 
În acest caz, la peretele stupului se pune o salteluţă urmată de diafragmă, de fagurii cu albine, a doua diafragmă şi salteluţă. Peste podişor se suprapune o a treia salteluţă. Când familiile sunt puternice se recomandă împachetarea unilaterală a cuibului.
 
La stupul multietajat, dacă iernarea se face pe două corpuri, se poate lăsa un număr egal de faguri în cele două corpuri separate cu diafragme (superioară şi inferioară) de spaţiul liber din stup în care se pune material de protecţie. Protecţia superioară se realizează prin aşezarea unei salteluţe pe podişor. Materialul de protecţie se pune în stupi o dată cu apariţia variaţiilor de temperatură între noapte şi zi.
 

Urdinişul şi orificiile de ventilaţie

Odată cu terminarea culesului principal, cu scăderea temperaturii în cursul nopţii, este necesară redimensionarea urdinişului. Acesta la intrarea la iernat trebuie să corespundă puterii familiei, socotindu-se 0,5 cm pentru fiecare interval ocupat de albine. Orificiile de ventilaţie din capac, în perioada de la sfârşitul verii şi începutul toamnei, se închid. De asemenea, se închide şi urdinişul superior la stupii care posedă şi acest al doilea urdiniş.
 
Scopul principal al tuturor lucrărilor este realizarea unui regim optim de temperatură, care să permită creşterea intensă de puiet în vederea realizării unor familii puternice pentru iernat. O dată cu instalarea definitivă a sezonului inactiv, măsurile care se iau sunt în funcţie de sistemul de stup şi metoda în care acesta iernează.
 
Un aspect important care trebuie urmărit, este umiditatea. Este foarte important să prevenim excesul de umiditate în stup pentru a feri fagurii de formarea mucegaiurilor. în acelaşi timp, excesul de umiditate, datorită faptului că mierea este higroscopică, poate determina scurgerea sa din faguri sau înăcrirea care provoacă debilitatea şi îmbolnăvirea albinelor.
 
Măsurile care se iau pentru asigurarea ventilaţiei corespunzătoare trebuie însă să nu vină în contradicţie cu cele ce vizează asigurarea unui regim optim de temperatură, în plus, trebuie ţinut seama de particularitatea biologică a iernării, adică de faptul că în această perioadă în cuib creşte cantitatea de bioxid de carbon.
 
La prima variantă, pentru asigurarea unui regim mai favorabil de temperatură, pe podişorul stupului se pot suprapune câteva straturi de hârtie peste care urmează materialul de protecţie. Orificiile de ventilaţie din capac se închid.
 
La varianta a doua, peste podişor nu se mai pune hârtie iar salteluţa nu trebuie să atingă capacul. Evacuarea vaporilor de apă care trec prin salteluţă către exterior, se realizează prin deschiderea unuia dintre orificiile de ventilaţie din capac.
 
La stupul vertical - multietajat, ventilaţia la partea superioară se poate realiza prin aşezarea podişorului invers, cu partea care formează un mic urdiniş deasupra familiei. Pentru a preveni stagnarea apei pe fundul stupului, situaţie care contribuie în cea mai mare măsură la menţinerea atmosferei umede în interiorul stupului, stupul va avea o poziţie puţin înclinată către urdiniş, înlesnindu-se astfel scurgerea apei prin urdiniş. O atenţie deosebită se va da prevenirii pătrunderii rozătoarelor în stup. In acest scop, o dată cu răcirea timpului urdinişul va fi prevăzut cu gratii.
loading ...