RASA DE GĂINI RHODE ISLAND: Descriere, caracteristici

26 feb 2024
Rhode Island este o rasă americană de găini domestice. Datează din secolul al XIX-lea și a apărut prin încrucișarea găinilor de origine orientală precum Malay cu cele din rasa Leghorn. Inițial, a fost o rasă cu scop dual, fiind crescută atât pentru carne, cât și pentru ouă. În prezent, aceste păsări sunt crescute pentru capacitățile prolifice de ouare.
 
Găinile Rhode Island: Caracteristici
Penele păsării sunt de culoare ruginie, dar sunt cunoscute și nuanțe mai închise, inclusiv maro înspre negru. Rhode Island au ochi roșu-portocalii, ciocuri maro-roșcate, picioare gălbui. Puii au culori de la roșu deschis la culoarea bronzului. Cocoșii cântăresc, de obicei, aproximativ 3,9 kg, iar găinile cam 2,9 kg. Depun 200-300 de ouă maro pe an, iar carnea lor bogată în arome este potrivită pentru tocană. Greutatea oului variază de la 50 la 65 g.


 
Găinile Rhode Island: Întreținere
Rasa este considerată neadaptată la creșterea în cuști. Sunt destul de rezistente la frig și sunt capabile să obțină în mod independent hrană pentru sine. Cu toate că sunt clasificate ca fiind o rasă grea, cu un temperament calm și liniștit, găinile Rhode Island sunt foarte active și inteligente. Le place foarte mult să scurme prin iarbă. Lăsați în libertate, puii Rhode Island vor distruge repede toată verdeața ce o vor avea la dispoziție.
 
Pentru iernare și producția de ouă, adăpostul trebuie echipat cu bârne pentru cățărat, locuri pentru cuibărit și iluminat suplimentar. Pe podea, va fi nevoie de așternut, care se toarnă doar iarna și se curăță complet vara. Iluminarea suplimentară este necesară doar pe timp de iarnă, astfel încât găinile să nu reducă producția de ouă.
 


Cocoșii pentru carne sunt hrăniți cu furaje mai bogate în calorii. Găinile ouătoare sunt crescute astfel încât să nu se îngrașe. Tineretul crește destul de repede, cocoșeii ajungând la 2 luni la peste 1,3 – 1,4 kg, iar puicuțele încep să se ouă după 26 – 28 săptămâni. Păsările tinere sau adulte furnizează o carne de calitate deosebită.
loading ...