RAȚA DE ROUEN: O rasă renumită și recomandată de bucătarii francezi

23 jan 2024
Rața de Rouen este recunoscută pentru finețea cărnii și frumusețea penajului său – una dintre cele mai lungi și mai grele rațe. Este o rasă renumită și recomandată de cei mai mari bucătari francezi. Numită anterior Rouen Clair, este o rasă crescută în Normandia de foarte mulți ani. Provine din selecția raței mallard, dar cu masa de carne mult mai mare.
 
Masculul este cenușiu-brun cu capul verde, ciocul este galben și picioarele sunt portocalii închis. Greutatea medie este de 4 kg. Femela este bej cu pete maro și picioare portocaliu închis. Greutatea medie este de 3,5 kg. Face ouă de un verde pal cu o greutate medie de 80 de grame. O femelă face aproximativ 100 de ouă pe an.


 

Rața de Rouen, îngrijire

Adăpostul trebuie să fie: protejat împotriva prădătorilor, ventilat, dar se recomandă să se evite curenții de aer. Utilizați așternut (paie, rumeguș de lemn) pe toată podea. Creșterea rațelor necesită un sol uscat, curat. Curățați și dezinfectați adăpostul înainte de fiecare nouă generație de rațe. Densitatea maximă acceptată pentru rața de la Rouen este de 4 rațe pe metru pătrat.
 
Cu cât este mai multă iarbă, cu atât vor fi mai multe insecte – mediul perfect pentru dezvoltarea bună a rațelor. Umbriți și spațiul exterior al adăpostului, rațele nu prea iubesc soarele arzător. Raței de Rouen îi place să înoate. Nu este neapărat necesar ca ele să aibă o sursă de apă în care să se scufunde, dar va fi un mare plus.
 
Hrănire: cu cât este mai mare izolarea rațelor și densitatea lor de reproducere, cu atât hrănirea trebuie monitorizată și echilibrată mai strict.
 
Crealele care sunt folosite pentru a hrăni păsările nu sunt suficiente, nici pe departe. Conțin doar între 6 și 8% proteine, în timp ce rațele au nevoie de 17 până la 20% (în funcție de specie). Pentru a vă oferi carne și ouă (în cantitate, calitate și dimensiune), este, deci, imperativ să vă hrăniți rațele de Rouen cu o hrană completă, potrivită pentru ele. Utilizați un amestec compus din 70 până la 75% cereale zdrobite fin și 27 până la 22% făină de soia (din nou, în funcție de specia crescută), suplimentată cu 3% supliment de vitamine minerale.


 
Folosiți întotdeauna apă curată, distribuită într-un adăpător potrivit dimensiunii rațelor dvs. Rața se joacă foarte mult cu apa, nu ezitați să atârnați adăpătorul pentru a menține apa curată.
 
Luați în considerare adăugarea unui  deparazitant natural în apa de băut o dată la două luni pentru a elimina viermii intestinali și pentru a evita stoparea creșterii și a ouatului.
 
 
loading ...