RAȚIA FURAJERĂ PENTRU GĂINILE OUĂTOARE. Cum stimulăm ouatul

09 feb 2024
Cu 2-3 săptămâni înaite de începerea ouatului și pe toata perioada ouatului găinile trebuie să primească în hrană un supliment de săruri minerale – respectiv calciu (făină de scoici sau cretă granulată).
 

Structura unei rații furajere

  • Cereale – 60-70%
  • Șroturi oleaginoase – 10-15% (nutrețuri proteice vegetale)
  • Făină de carne, pește sau sânge – 5-10% (nutrețuri proteice animale)
  • Drojdie furajeră – 3-5%
  • Nutrețuri verzi sau suculente - 10-20%
  • Fân de lucernă, iarna – 4 -5%

Citiți și: CU CE HRĂNIM PUII ACASĂ? Reguli pentru o dietă sănătoasă 
 
Aplicarea programului de lumină la găinile ouătoare, pentru stimularea ouatului, începe de la vârsta de 18 săptămâni. În momentul când păsările percep stimulul luminos și încep ouatul, se va schimba și rația nutritivă, în jurul vârstei de 22 săptămâni. Durata acestui program de lumină, va crește cu câte 20 de minute pe săptămână, în așa fel încât la vârsta de 42 de săptămâni sa ajungă la o durată de 16 ore, după care rămâne constant.
 
Consumul total de furaje pe perioada de la 19 la 24 de săptămâni este de 4,2 kg nutreț combinat pentru numai 2,8 ouă, iar în perioada de la 24 la 76 de săptămâni este de 41,4 kg nutreț concentrat, pentru 230 de ouă.
 
Pe perioada ouatului, găinile trebuie sa aibă condiții încât perioada de lumină să asigure o durată de 16 ore din 24. găinile realizează ouatul în serii consecutive, producția numerică de ouă fiind discontinuă, ele făcând ouăle dimineața și niciodată noaptea.
 
Producția de oua la găinile ouătoare este între 340-350 bucăți/an, fiind influențată de următorii factori:
  • Hrănirea păsărilor
  • Factorii de microclimat
  • Durata primului sezon de ouat
  • Vârsta producerii primului ou

Citiți și: CUM ALEGEM RASA DE GĂINI PENTRU OUĂ. Găinile cu utilizare dublă 
 

Dezvoltarea instinctului de clocit

Durata primului sezon de ouat se încadrează între momentul producerii primului ou de către puică, până la producerea ultimului ou până la năpârlire. În medie, primul sezon de ouat durează 350-360 de zile, cu variații de la 100 la 450 de zile (în special la rasa Rhode-Island). Producția anuală de ouă la găină este direct proporțională cu mărimea acestui sezon de ouat.
 
Năpârlirea este un proces fiziologic prin care păsările își schimbă, periodic, întregul penaj. Găinile și curcile năpârlesc o singură dată pe an, în a doua parte a anului. Acest proces durează între 8 și 12 săptămâni. În timpul năpârlirii, ouatul se întrerupe complet, deoarece substanțele nutritive consumate prin rația furajeră sunt folosite pentru ,,producția de pene”, respectiv refacerea penajului.
 
Vârsta la care începe năpârlirea în primul an de producție are influență asupra sezonului de ouat. Găinile care încep năpârlirea mai devreme de 260-270 de zile, de la producerea primului ou realizează cu minim  55-65 de ouă mai puțin. Găinile care realizează cel mai bun procent de ouat sunt cele care încep năpârlirea în lunile octombrie-noiembrie, iar cele mai slab productive sunt cele care încep năpârlirea în lunile august-septembrie.
 
Neîndeplinirea factorilor de microclimat (microclimat, temperatură), carențe de alimentație sunt factori stresanți care determină o năpârlire precoce. Durata năpârlirii este cu atât mai scurtă cu cât starea de întreținere a găinilor ouătoare este mai bună și invers.
 
Intensitatea ouatului scade în timpul iernii, pe o perioadă de 10-15 zile. Pauza de ouat de iarnă poate fi continuă sau reprezentată de un ritm de ouat total neregulat, cu serii mici de ouă și pauze lungi de timp între acestea. Instinctul de clocit și declanșarea clocitului determină întreruperea ouatului. Clocitul apare cu intensitate mai mare în lunile aprilie-iunie. Durata acestuia variază, în funcție de rasă:
  • Rasa Leghorn între 22-28 zile
  • Rasa Rhode-Island între 48-50 zile
  • Rasa Playmouth-Rock între 65-75 zile.
 
Dacă nu se intervine pentru ,,desclocire”, găinile se desclocesc singure după circa 25-30 zile.
Frontul de furajare pentru găinile ouătoare trebuie să asigure 15-18 cm pentru fiecare pasăre, pentru a permite hrănirea stimulativă a tuturor păsărilor. Hrănitorile se umplu numai 2/3 din capacitate, pentru a evita risipa de furaje. Înălțime la care se montează jgheaburile, trebuie să fie la înălțimea spinării găinilor.
 
Necesarul de apă pentru găini se situează la nivelul a 250-280 ml/cap de pasăre. Apa trebuie să fie în permanentă la temperatura de 12-15 ºC să fie mereu proaspătă și curată.
loading ...