Dieta puilor sănătoși
Reguli generale pentru elaborarea unei diete:În faza de creștere, puii se îngrașă intens. Au nevoie de cât mai mulți aminoacizi și proteine, care acționează ca material de construcție pentru celule, precum și carbohidrați complecși. Se mărește doza de vitamine și minerale. În etapa de finisare, cantitatea de carbohidrați este redusă, astfel încât puii de carne să câștige mai multă masă musculară, și nu grăsime.
REGULI GENERALE DE HRĂNIRE A PUILOR DE CASĂ
Fiecare pui ar trebui să consume aproximativ 15-30 g de hrană pe zi: în funcție de rasă, greutatea puilor și intensitatea dezvoltării lor. În general, cantitatea de hrană trebuie să fie astfel încât găinile tinere să o mănânce în 30 sau 40 de minute. Resturile trebuie îndepărtate din hrănitori pentru a nu se deteriora, iar hrănitoarele în sine trebuie spălate și uscate.Frecvența hrănirii
Prima dată când puii sunt hrăniți în aceeași zi în care se nasc. Apoi, până la vârsta de 7 zile, puii din rasele de carne sunt hrăniți de 6-8 ori pe zi, din a 2-a săptămână de viață - de 6 ori, din a 3-a - de 4 ori pe zi, până la vârsta de o lună, puii sunt hrăniți de trei ori pe zi. Puii de rase de ouă de până la 1,5 săptămâni sunt hrăniți de 5-6 ori pe zi, iar pe lună sunt transferați treptat la 3 mese pe zi.
Prima zi de viață
Hrănirea găinilor din rase de ouă începe imediat după uscarea acestora. Primul aliment pentru puii nou-născuți ar trebui să fie un ou fiert tare. Se taie cât mai mic pentru ca puii să înghitp firimituri mici și să-l ruleze în griș pentru a nu se lipi bucățile de labe și puf. De asemenea, trebuie să aibă un adăpător cu apă curată, fiartă și răcită.
A 2-a zi
În a 2-a zi, puii primesc deja un piure de ouă și brânză de vaci proaspătă, cu conținut scăzut de grăsimi, de casă (raportul ingredientelor este de 1 la 1). Formula pentru hrănirea puilor de o zi trebuie să fie proaspătă și hrănită la fiecare 3 ore.
1 săptămână
Din a 3-a zi, puii sunt hrăniți cu un amestec mai variat de brânză de vaci, ouă fierte, terci sfărâmicios din porumb, ovăz (ponderea cerealelor ar trebui să fie de 65%). La ele se adaugă verdeață tocată mărunt și morcovi roșii fierți rași pe răzătoarea fină. Puteți da făină de cereale germinate sau de iarbă în proporție de 2-3 g pui/zi. Mai mult de 5 g de astfel de făină nu pot fi date din cauza conținutului ridicat de fibre din ea.
Separat, se toarnă puțin lapte degresat sau iaurt. De două ori pe săptămână, în apă se adaugă câteva cristale de permanganat de potasiu, astfel încât să devină ușor roz. Păstrați-l timp de cel mult 0,5 ore, apoi înlocuiți-l cu apă curată. Acest lucru protejează puii de boli de stomac. Puteți hrăni puii cu furaje combinate industriale speciale pentru pui din primele zile de viață.
2-4 săptămâni
De la 1,5 săptămâni de viață, puțină făină de floarea soarelui sau de soia (3-4% din volumul total al hranei), cretă sau scoici, făină de oase (5-7% din cantitatea de hrană sau 2-3 g la 1 pui).
Pietrișul foarte fin sau nisipul spălat în apă se pune într-un recipient separat. După 10 zile, ouăle sunt îndepărtate din alimentație, dar se introduc și alte componente, de exemplu, rădăcinoase (cartofi fierți etc.). În meniul puilor de două săptămâni se introduce sare, orez, secară, tărâțe de grâu (până la 10%). De la vârsta de 3 săptămâni, puii încep treptat să se obișnuiască cu cerealele integrale.
1 lună
La această vârstă, tinerii sunt deja destul de puternici, pot petrece timp în aer liber, unde găsesc în mod independent verdeață, semințe de diferite plante, viermi și gândaci. Dacă păsările sunt într-un volier închis și nu pot smulge iarba, atunci trebuie să li se administreze împreună cu cereale și legume.
În general, ponderea ierbii verzi în dieta animalelor tinere de o lună ar trebui să fie de aproximativ 1/3 parte, nu mai puțin. Boabele pot fi date atât măcinate, cât și întregi: păsările sunt deja capabile să-l ciugulească. Poate fi orice: grâu, orz, porumb, ovăz etc.
La această vârstă se pot hrăni și leguminoase: mazăre, năut, fasole mică etc. Pe lângă produsele din cereale, puteți hrăni rădăcinoase, proaspete sau fierte, resturi de bucatarie de origine vegetală și animală, tărâțe, făină și furaje combinate. Din aditivi minerali - făină de oase și pește, cretă sau var, sare. Pe lângă hrană, animalele tinere ar trebui să aibă întotdeauna apă curată în boluri și pietricele de care pasărea are nevoie pentru o digestie normală.
Sursa: megamix.ru