Fermierii din România continuă protestul. Aceștia, împreună cu transportatorii au forțat joi seară intrarea în București cu tractoarele. Au vrut să ajungă în Piața Victoriei dar nu aveau autorizație și au fost blocați de forțele de ordine. Vineri dimineață, protestatarii cu utilajele sunt la Chiajna, pe șoseaua de centură.
Potrivit Digi24, o coloană de tractoare, conduse de fermieri, a plecat din Lehliu Gară, spre București, acestea circulă cu 10-15 km/oră și este posibil ca DN3A să fie blocat astăzi. Și din Călărași au plecat fermieri cu tractare, conform sursei citate. Pentru că vorbim de proteste spontante, autoritățile nu știu câți protestotari ar putea ajunge în Capitală, așa că rămân în alertă.
Problemele pentru care transportatorii și fermierii au ieșit la protest sunt legate de creșterea prețurilor și a taxelor, dar și de timpul lung petrecut în vămi. De asemenea, obligativitatea de a înmatricula toate utilajele și de a le supune inspecțiilor tehnice periodice (ITP) îi revoltă pe protestatari, potrivit Realitatea Plus.
Discuțiile cu Guvernul nu au dus la o soluție pentru încetarea protestelor și vor fi reluate săptămâna viitoare, scrie Adevărul.ro.
În Germania, fermierii, de asemenea, au blocat drumuri de acces în marile orașe. Aceștia desfășoară manifestații la Nürnberg și Berlin, unde este așteptat și Prim-ministrul bavarez Markus Söder (CSU). Agricultorilor li s-au alăturat și alte ramuri precum: măcelari, brutari, morari și antreprenori.
Motivul care a dus la declanșarea protestelor în Germania este inițiativa guvernului german de a elimina scutirile de taxe pe motorină și vehicule agricole.
Totul s-a scumpit în Germania. În 2022, de exemplu, îngrășămintele erau de 3 ori mai ieftine. Inputurile, la fel, sunt mult mai scumpe, impozitele cresc. De la noi se cer tot felul de taxe și reglementări, care, iarăși, costă. Birocrația este mai mare și mai costisitoare ca niciodată. Suntem invadați cu producție de import mult mai ieftină decât a noastră autohtonă. Am ajuns ca emigranții să aibă mai multe facilități decât băștinașii. O altă problemă care ne doare este faptul că se permit construcțiile pe terenuri arabile. Degrabă nu vom mai avea pe ce să cultivăm și să facem agricultură, a declarat pentru AGROMEDIA, Marion Zimmer, fermier din Frankfurt.