10 Întrebări despre aplicarea îngrășămintelor la culturile de legume
Pe toata perioada de dezvoltare trebuie să fim atenți la plante, să observăm dacă le lipsește ceva din programul de nutriție astfel încât devoltarea acestora să nu fie afectată.Care sunt cei mai importanți nutrienți de care planta are nevoie?
Principalele elemente nutritive de care are nevoie o plantă sunt macroelementele: Azot, Fosfor, Potasiu; urmate de mezoelemente precum: Calciu, Magneziu și Sulf și de microelemente: Fier, Zinc, Cupru, etc.
Potasiul – cel mai important macroelement pentru legume
La legume însă, este interesantă ordinea în care ele sunt importante deoarece dacă în agricultură cel mai important macroelement este Azotul, în legumicultură pe primul loc este de departe Potasiul, urmat de un mezoelement care este prezent în planta de tomate în același procent ca Azotul și anume Calciul.
La fel de interesant este la legume și importanța elementelor nutritive pe parcursul dezvoltării plantelor, în fiecare fenofază practic găsim un alt element nutritiv pe primul loc ca importanță.
Care sunt consecințele asupra culturii dacă nu se asigură necesarul de elemente nutritive?
Pe scurt, consecințele se observă prin diminuarea într-o proporție mai mică sau mai mare a producției realizate de fermier.
Acum dacă știm care sunt cele mai importante elemente de care planta are nevoie, care sunt efectele carenței acestor elemente, trebuie să știm...
Cum pot identifica fermierii lipsa elementelor nutritive din plante?
Fermierii pot identifica lipsa elementelor nutritive prin cunoașterea manifestărilor specifice fiecărei culturi în parte.
Potasiul conferă rezistență la cădere și frângere, la ger, față de boli și dăunători, conferă calitate recoltei – culoare, aromă și gust.
Simptome ale deficitului de potasiu la legume
- Tomate: îngălbenirea frunzelor bazale, roluire ușoară, apoi maronirea zonelor galbene, coacerea neuniformă a fructelor, nervuri verzi în interior.
- Vărzoase(varza, conopida): funzele au culoarea verde închis, apoi se îngălbenesc, se necrozează pe margini și între nervuri, căpățâna rămâne mică, moale, pufoasă.
- Castravete: decolorarea marginilor frunzelor și necrozarea ulterioară, la carența puternică decolorarea apare și între nervuri, fructe în formă de bec (umflate la varf și subțiri la coadă).
- Ceapa: frunzele bătrâne se îngălbenesc, apoi frunzele se încrețesc, bulbul rămâne mic.
- Salata: frunzele devin verde închis, iar frunzele bătrâne se necrozează pe margini.
Aprovizionarea slabă sau absorbția scăzută a potasiului, în special în perioada de mărire intensivă a fructelor induce procese fiziologice de relocare a potasiului (potasiul fiind printre cele mai mobile elemente în plantă) din frunzele bazale (cu apariția zonelor galbene ) către fructe, unde este mare nevoie de el pentru transportul glucidelor. Dacă nu se intervine prompt cu potasiu, zonele galbene se vor mări, se vor maroni, și apoi se vor usca.
Lipsa Calciului la cultura de tomate determina apariția putregaiului apical la fructele afectate.
Cât de important este să se aplice doza corectă de îngrășăminte și care sunt consecințele dacă acest lucru nu se întâmplă?
Dozarea corecta este extrem de importantă și nu se poate face decât dacă monitorizăm în permanență anumiți parametri cum ar fi pH-ul și EC– ul. De obicei, ne confruntăm cu cele două extreme: s-a aplicat prea mult sau prea puțin îngrășământ.
Dacă se aplică prea mult putem avea:
- Creștere nejustificată a cheltuielilor cu fertilizanți
- Dezechilibre în dezvoltarea plantelor Ex: prea mult Azot la tomate în faza de înflorire poate conduce la trecerea plantei într-o stare de dezvoltare vegetativă și la pierderea florilor.
- Reacții de fitotoxicitate care, de asemenea, conduc la pierderea unei părți din producție.
- Carențele fiziologice cu consecințe economice foarte grave Ex: carența de Calciu la cultura de ardei sau tomate care, prin apariția putregaiului apical în fruct, duce la pierderi de producție deosebit de importante.
- Pur și simplu nu se ating performațele de productivitate scontate, mai ales dacă vorbim de legumicultura în spațiu protejat.