VITALIE POPA, DESPRE EXPORTUL MIERII MOLDOVENEȘTI

02 jun 2023
Tradițional, Moldova exportă în jur de 3500 de tone de miere anual. Preponderent, mierea se vinde angro, neambalată și ajunge în țările UE. An de an, se cercetează destinații noi, dar în top rămân țări ca Franța, Italia, Germania, România, Cehia. Ultimii 2, 3 ani, unii exportatori au încercat să vândă produse și peste ocean, o cantitate mică a ajuns în Canada și SUA. De asemenea, mierea moldovenească a început să cucerească piețele din țările nordice precum Suedia, Finlanda, explică Vitalie Popa, Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova
 
Anul trecut, prețul a fost de 3,3 euro/kg miere exportată

Piața UE este în continuă creștere, ceea ce ne dă și nouă încredere pentru dezvoltarea sectorului de producere a mierii. Nu sunt de acord cu cei care spun că anul acesta nu s-a vândut mierea. Se plâng cei care au așteptat că după Anul Nou se va ridica prețul, dar acesta, dimpotrivă, a scăzut. Astfel, au rămas cu producția nevândută. Majoritatea apicultorilor cu care noi, „Casa Albinei”, lucrăm au vândut mierea.

Prețul pentru roada anului trecut a fost de 3,3 euro/kg miere exportată. Aici, însă, ne-a jucat festa costul de transport și ale ambalajelor, care s-au mărit în toată lumea. Asta a dus la situația în care apicultorul a avut de pierdut în jur de 10 cenți. Dar e o situație de criză globală, una pe termen scurt, iar tendința apicultorilor este să se dezvolte pe termen lung, a declarat Vitalie Popa, pentru AGROMEDIA.

Citește și: MIEREA DE SALCÂM


 
De ce este mai convenabil pentru Moldova exportul de miere în vrac?

80% din mierea moldovenească ajunge în UE, iar din ele, 97% este exportată în vrac. Deocamdată, ambalarea este în cantități foarte mici, sunt încercări de promovare a lor, dar nesemnificative, deocamdată, mai spune președintele Asociației.

Citește și: MIEREA MOV
 
Sunt mai multe motive: suntem o țară mică, cantitatea de miere este mică, respectiv, nu putem face față concurenței marilor ambalatori de miere din rețelele europene. Financiar, noi nu ne permitem să ținem mierea în stoc în borcane, pe raft 180 de zile fără a fi achitată, după cum sunt regulile în UE. Apicultorul nostru este obișnuit să dea mierea și să primească banii imediat. Toți exportatorii lucrează cu credite, care sunt scumpe. Asta duce la o rețea de costuri, care, per final, cresc. Și când faci livrări la butoi și în timp de 25 de zile primești banii, reușești să achiți creditele, diferențele de debituri față de apicultori și mai ai și o marjă de rentabilitate, spune Vitalie Popa.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 260 de mii de familii de albine.

Citește și: MIEREA DUO
loading ...